EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможно е US участие в АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможно е US участие в АЕЦ "Белене"

mail08:56 | 23.11.2009прегледи 550 коментарикоментари 0


България ще поиска по-голямо участие на американски компании в енергийните проекти на страната, когато външния министър Румяна Желева се срещне е държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън във Вашингтон в понеделник, казва самата Желева в интервю за АП.
Новото консервативно правителство на премиера Бойко Борисов, което встъпи в длъжност след изборите през юли, превърна в свой приоритет диверсификацията на енергийните доставки, отбелязва агенцията.
Бихме искали американският бизнес да се включи в големите енергийни проекти в България, в това число планираното изграждане на втора атомна електроцентрала, каза Желева в интервюто.
По думите й проектите, включващи газопроводи и петролопроводи, ядрени и други енергийни обекти, биха могли да бъдат частично или изцяло преструктурирани, така че да бъдат направени атрактивни и за американски инвеститори.
Сред приоритетите за България е газопроводът "Набуко", който ще пренася газ от Каспийския регион и Близкия изток до страните от Европейския съюз. САЩ са енергичен поддръжник на проекта, смятан за ключов за усилията на Европа да намали зависимостта си от руската енергия, посочва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg