EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможна е дългова криза в Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможна е дългова криза в Сърбия

mail09:32 | 02.11.2009прегледи 737 коментарикоментари 0


Сърбия е заплашена от сериозна дългова криза, ако продължава със същите темпове да взема чуждестранни заеми, предупреди отново управителят на Националната банка на Сърбия Радован Йелашич в интервю за белградския в. "Дневник", цитирано от Б92 и ИТАР-ТАСС.
"През първите осем месеца от годината държавният дълг е нараснал с 6 процента и възлиза на 32 процента от БВП, което не е много. Това, което носи рискове, е темпът, с който се взимат нови дългове, тъй като ако той се запази, може да доведе до дългова криза", посочва Йелашич пред изданието.
По думите му споразумението, постигнато между сръбското правителство и Международния валутен фонд /МВФ/, за задържане на бюджетния дефицит под 4 процента от БВП през 2010 г., е технически изпълнимо. Той обаче предупреди, че не всички рискове са отстранени. "Пътят, който Сърбия избра - да не повишава
данъците, а да намали дефицита, като ограничи разходите, ни позволява донякъде по-висок бюджетен дефицит, но при условие, че подготвим почвата за трайно ограничаване на държавните разходи", казва управителят на Народната банка.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg