EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможен е внос на зърно за хляб

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможен е внос на зърно за хляб

mail11:40 | 28.01.2011прегледи 1303 коментарикоментари 0


Наличното количество зърно е 1 милион и 423 хиляди тона, съобщи пред БНР заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова. Според нея опасност за зърнения баланс няма, тъй като до края на годината са необходими 800 хиляди тона.
"Към момента на пристанището във Варна се товари кораб с 5500 тона пшеница за Европейския съюз, около 1200 тона за Румъния в пристанището на Оряхово. Имаме пълната информация, но ние не можем да влияем на износа и на вътрешнообщностните доставки по някакъв начин и да ги регулираме. Държавата не е участник в този пазар и освен да го наблюдава няма други механизми, с които да въздейства върху този пазар. След като изнасят и в същото време в страната има нужда от внос, ще се внася такова количество пшеница, каквото е необходимо за задоволяване на нуждите на пазара. Така или иначе, цените, на които ще се внася и изнася, ще се определят именно от международните пазари и от пазарите на Европейския съюз, и на Щатите, т.е. големите играчи, които са на пазарите на зърно. Какви ще бъдат цените на внасяне никой не може да ви каже", коментира Боянова.
Износът на зърно обаче продължава, а държавата няма механизъм да се намеси, каза в предаването "Преди всички" Светлана Боянова. Тя не изключи вероятността да се наложи внос на зърно за хляб.
Преди да пристъпи към формиране на стратегически резерв от зърно, България трябва да прецени дали няма да наруши европейското законодателство. Така Светлана Боянова коментира внесения от "Синята коалиция" проект за промени в Закона за търговията със зърно. С него се предлага да бъде възстановен така нареченият "стратегически резерв" от зърно, за да се регулират цените и да се предотврати непазарното им покачване.
В интервю за предаването на БНР -"Хоризонт", Боянова обясни, че единствената мярка, която европейският пазар позволява е интервенционното изкупуване на зърно и това се прави само по решение на Европейската комисия.
"Търговската политика на Европейския съюз до голяма степен произтича от споразуменията, които са сключени в рамките на Световната търговска организация. Единствено ЕС има изключителната компетентност по въпросите на мерките на търговската защита. И в тази връзка отделна държава-членка не може да наложи например забрана за износа на зърно за определен срок или някаква друга защитна мярка. Така че ако говорим за стратегически резерв, който да бъде като вид защитна мярка, би трябвало да се прецени доколко това е съобразено с тази общоевропейска политика", обясни зам.-министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140