EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Въздухът по-чист в градовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въздухът по-чист в градовете

mail15:40 | 01.04.2020прегледи 9173 коментарикоментари 0


Ограничителните мерки, въведени в големите градове в Европа заради новия коронавирус, са довели до по-ниски нива на замърсяване на въздуха, съобщава агенция Ройтерс.
Градове като Брюксел, Париж, Мадрид, Милано и Франкфурт регистрират намаляване на средните нива на азотен диоксид в периода 5-25 март в сравнение със същия период на миналата година, показват изображения от сателита Сентинел-5. Този период съвпада с ограничителните мерки, които бяха въведени в много европейски страни и доведоха до намаляване на трафика - най-големият източник на азотен диоксид, както и до спад в производството на предприятия, излъчващи емисии с парников ефект.
Новите изображения, разпространени от Европейската космическа агенция и анализирани от Европейския алианс за обществено здраве, показват променяща се плътност на азотния диоксид, който може да причини респираторни проблеми и рак. Изображенията, представени като карта, отразяват 20-дневни осреднени стойности, от които са изключени данните от дни, в които облаци намаляват качеството на информацията.
Данните на Европейската агенция по околна среда показват подобна тенденция за периода 16-22 март. В Мадрид средните нива на азотен диоксид са намалели с 56 процента от седмица до седмица, след като испанското правителство забрани несъществените пътувания на 14 март.
Европейският алианс за обществено здраве отбеляза обаче, че хората, които живеят в градове с мръсен въздух, са в по-голям риск от новия коронавирус, заради продължителното си излагане на замърсен въздух, което води до отслабване на имунната система и затруднява реакцията й на инфекции.
Китай също регистрира намаляване на замърсяването с азотен диоксид през февруари, когато правителството наложи драконовски мерки в борбата с Ковид-19.
В някои райони на Полша обаче нивата на азотен диоксид остават относително високи през март, вероятно заради преобладаващото използване на въглища за отопление, посочва Ройтерс.
Замърсяването на въздуха отнема преждевременно около 400 000 живота всяка година, сочат данните на Европейската агенция за околна среда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg