EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въглеродно неутрално мляко планира финландска ферма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въглеродно неутрално мляко планира финландска ферма

mail08:45 | 05.03.2020прегледи 2024 коментарикоментари 0


Компанията за млечни продукти и храни Valio, собственост на финландски доставчици на мляко, се ангажира да постави научно оценени цели за намаляване на емисиите на парникови газове (Science Based Targets). Валио вече обяви, че се стреми към нетен въглероден отпечатък за мляко до 2035 г. Целите, които трябва да бъдат определени през 2020 г., се основават на Парижкото климатично споразумение: климатичното затопляне трябва да бъде ограничено до 1,5 ° C.

Целта на организацията, базирана на науката, е насочена към климатичните цели на компаниите, които се базират на науката и да създават значително намаляване на емисиите. Членовете на организацията включват WWF, Глобалния договор на ООН, CDP и Института за световни ресурси. Научнообоснованите цели научно и независимо оценяват и одобряват целите на компаниите.

- Изменението на климата е най-голямото глобално предизвикателство на нашето време. Ние знаем въздействието на нашите собствени операции от фермата до рафта на магазина и искаме да бъдем част от решението. Големите компании имат значителна възможност да окажат влияние и в същото време отговорността да смекчат климатичните промени. Ето защо и ние участваме, казва Юха Нусяйнен, директор на млечната верига на Валио, неутрална за въглерод.

Валио има амбициозна програма за климата, която да доведе до въглеродния отпечатък на млякото до нула. Научно обоснованите цели на SBT ще бъдат свързани с текущата работа и цели.

- Ние бяхме първата мандра в света, която публикува преди повече от година нашата климатична програма, насочена към въглеродно неутрално мляко. Нашите най-важни цели са да укрепим поглъщанията на въглерод в тревни площи, да намалим емисиите от дренаж от влажни зони и да поставим оборски тор за употреба. В бъдеще торът все повече ще се използва за производство на биогаз като заместител на изкопаемите горива, използвани в транспорта. В същото време ценните хранителни вещества ще бъдат рециклирани. Естествено, ще намалим емисиите и в производствените предприятия, и в транспорта.

Например над 200 ферми за производство на млечни продукти Valio са участвали в обучението за въглеродни фермери, организирано в сътрудничество с Балтийско море за действие. Проектите на CARBO са проучване на отделянето на въглерод на трева в партньорство с Финландския метеорологичен институт, Института за природни ресурси Финландия (Лука), Университета на Източна Финландия.

- Значителен дял, над 90 на сто от въглеродния отпечатък на млякото, възниква в млечната ферма преди камионът за мляко да влезе в млечните порти. Ясно е, че емисиите от цялата верига на стойност - от крави до производствени инсталации до логистика - ще бъдат част от нашите бъдещи цели на SBT. По-конкретни цели, одобрени от независим орган, ще ни помогнат да напреднем в нашата работа по климата, добавя Нусиайен.

Valio има за цел да получи одобрение за своите научно обосновани цели през 2020 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg