EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Въвежда се понятието "е Call" за 112

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въвежда се понятието "е Call" за 112

mail07:05 | 24.11.2017прегледи 10532 коментарикоментари 0


  Парламентът въведе понятието "е Call" за спешни повиквания на телефон 112. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за МВР, с които се изменя и законът за Националната система за спешни повиквания.
   Съгласно разпоредбите "е Call" е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично за осъществяване на звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящия център за приемане на спешни повиквания.
  Парламентът удължи с още около една година срокът, в който Министерският съвет трябва да приеме решение за пренасочване на повикванията на номера 150, 160 и 166 към центровете на 112.
   Парламентът даде възможност на доброволните формирования за реакция при бедствия и аварии да се сдружават за решаване на общи въпроси и за постигане на цели от взаимен интерес. МВР ще може да предоставя на Националното сдружение на доброволците за безвъзмездно ползване помещения - държавна собственост, необходими за изпълнението на дейностите му.
   Органите за пожарна безопасност и защита на населението ще осъществяват дейността си в екипи от минимум трима служители. В населени места с население до 5000 души ще се допуска осъществяване на дейността и в екипи от двама служители, реши парламентът.
   МВР ще сключи нови договори за осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност и държавен противопожарен контрол на АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Летище София, както и на сгради или части от сгради, ползвани от БНБ, решиха още депутатите. Досегашните ще запазят действието си до 31 декември 2017 г. включително.
   Красимир Янков, "БСП за България", коментира, че с тези разпоредби се продължава практика МВР да бъде използвано като търговско дружество. По думите му практиката, в която МВР ще може допълнително да договаря средства, е деструктивна.
   Цветан Цветанов /ГЕРБ/ обясни, че с тези договорни отношения ще може да се освободи допълнително числен състав, който да покрие вакума в системата. Той посочи, че така ще бъдат осигурени около 70 служители, които да запълнят недостига в пожарните участъци, и да се създаде възможност в населени места до 5 000 жители да има по двама пожарникари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg