EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въвежда се Институт на стажуването

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въвежда се Институт на стажуването

mail07:45 | 01.02.2014прегледи 1073 коментарикоментари 0


С 10 гласа "за" и 8 въздържали се Комисията по труда и социална политика е приела на редовно заседание на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Министерски съвет на 21 януари 2014 г., съобщи пресцентърът на Народното събрание. С поправките в текста се намаляват регулаторната тежест върху бизнеса, прецизират се текстовете за договора за ученичество, като се избягва двойното тълкуване.
Най-важната промяна е, че с поправката се въвежда Институтът на стажуването. Той е съобразен изцяло с Европейската рамка за качества на стажовете. Въвежда се и фигурата на наставника, както и период за стажуването от 6 до 12 месеца.
Този институт е важен, защото от 1 януари стартира Младежката гаранция и е предвидено Институтът на стажуването да бъде подпомогнат от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", е обяснила заместник-министър Росица Янкова, която е  представила законопроекта.
Народната представителка Светлана Ангелова е възразила, че преди 3 месеца ГЕРБ е внесъл сходен законопроект, в който също се въвежда Институтът на стажуване. Социалната комисия го е отхвърлила, но вече 2 месеца законопроектът не влиза в зала. Тя обясни, че между двата законопроекта има доста общо и е възможно да се работи по тях между първо и второ четене. При гласуването след дълги дебати представителите на ГЕРБ са се въздържали.
С 18 "въздържали се" комисията отхвърлила и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Магдалена Ташева от "Атака". Според предложените текстове работодателят се задължава да изплати пълният размер на дължимо възнаграждение при несъстоятелност на предприятието. За сравнение сега се изплащат 60 на сто от месечната заплата, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Предвижда се още опростена процедура за съдебно установяване и присъждане на работника или служителя на неизплатеното трудово възнаграждение.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg