EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Входно-изходна тарифна с-ма за газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Входно-изходна тарифна с-ма за газ

mail06:35 | 31.08.2017прегледи 10326 коментарикоментари 0


Във връзка с изразени от страна на индустриалните енергийни консуматори опасения относно въвеждането на нови такси за пренос на природен газ и за достъп до газопреносната мрежа, енергийният министър Теменужка Петкова е провела среща с представители на "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщиха от пресцентъра на МЕ.
Дискутирани са били всички детайли по избора на т. нар. матричен модел на входно-изходна тарифна система. С въвеждането й, страната ни изпълнява изисквания на Европейската комисия, свързани с функционирането на пазара на природен газ. През 2012 г. са разработени два модела, като те са преминали две обществени обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране. Моделът е избран от "Булгартрансгаз" при изцяло публични условия.
Предстои изготвяне на анализ от страна на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" с изчисления за разликата, до която ще доведе въвеждането на новия модел за различните групи енергийни консуматори. След изготвяне на разчетите, те ще бъдат представени на всички заинтересовани страни на среща в Министерството на енергетиката на 5 септември т. г.

В никакъв случай не може да се говори за шоково поскъпване на природния газ. Това каза за Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той поясни, че новата методика за определяне цената за достъп и пренос на природния газ въвежда по-справедливо разпределение на разходите. Проф. Тасев допълни, че в новия регулаторен период цената на газа се очаква да бъде по-ниска, така че това ще смекчи крайната цена.
„С регламента на ЕК за увеличение на крайната цена на газа се въвежда такса за достъп и пренос, както е в електроенергийната система, при което вече по-справедливо става разпределението на разходите. Ако вие сте един голям потребител и имате равномерно потребление през годината, естествено, че ще плащате по-малко. Това е така, защото при неравномерното потребление, за да може "Булгартрансгаз" да гарантира, той трябва да променя режимите на компресорите, трябва да нагнетява и да ползва от газохранилището в Чирен, най малко при при сезон на неравномерност, а това струва пари. Например топлофикационните дружества трябва да платят малко по-висока цена за съхранението на тези количества газ и неравномерното потребление в годишен размер. Едновременно с това се въвежда и динамика. Тоест, може потребителят вече да прави свое портфолио, да има достъп на час, на ден, на месец, на година и да оптимизира профила си“, обясни Атанас Тасев.
Той обърна внимание и на факта, че българският народ е чувствителен, когато става дума за увеличение на цени, но увери, че в този случай разликата няма да е съществена. Освен това по думите му неизпълнението на регламента на ЕК би довело до налагане на сериозни санкции на страната ни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039