EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

В.Търново: Заседание на СЕОР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В.Търново: Заседание на СЕОР

mail15:33 | 16.04.2018прегледи 2162 коментарикоментари 0


Бъдещето на кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС бе една от основните теми на заседанието на Съвета на европейските общини и региони, което се проведe във Велико Търново. Председателят на УС на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов подчерта, че през програмния период 2007-2013 общините са се доказали като много сериозен и отговорен бенефициент на европейските програми с реализираните над 4300 проекта за общо 5 милиарда лева. „Това ни позволи да участваме активно, да лобираме и да защитим интересите си при подготовката на настоящия програмен период, който започна от 2014 година. Сега в сферата на европейските програми и проекти гласът на общините се чува по-ясно и по-силно, с него се съобразяват и го зачитат. И понастоящем се движим с добри темпове. Заемаме 7-о място по плащания от Кохезионния фонд и от Фонда за регионално развитие, а по Европейския социален фонд дори сме на 4-то място сред страните членки на ЕС. Към края на миналата година общините изпълняват  над 1 200 проекта на обща стойност около милиард и половина евро“, посочи Даниел Панов. Той допълни, че тези факти показват ангажираността на местните власти в България както в настоящето, така и в бъдещето на кохезионната и общата селскостопанска политики.

„Кохезията е най-видимата европейска политика, от която се ползват всички европейски граждани и поради това консенсусни решения трябва да търсим на ниво Европейски съюз. Сближаването на отделните общини и региони трябва да продължи и след 2020 година, а най-малкото, което трябва да бъде направено в тази насока е кохезионната и общата селскостопанска политика да запазят сегашния финансов ресурс и възможни сфери за инвестиции. Надеждите и очакванията ни са, че колегите от Австрия, а след тях и нашите съседи от Румъния ще продължат отстояването на тази толкова важна за жителите на европейските общини и региони позиция“, категоричен бе Даниел Панов. Същото бе посланието, отправено и от заместник-министъра на българското председателство Олег Петков. Генералният секретар на СЕОР Фредерик Валие коментира, че солидарността е сред водещите принципи на Европейския съюз още от създаването му, а продължаването на кохезионната политика и на сближаването е сред водещите ангажименти на Комитета на регионите.

Интеграцията на Западните Балкани, която е приоритет на Българското европредседателство, бе друга от обсъжданите теми. Председателят на УС на НСОРБ обясни, че тази тема не е нова за Сдружението на общините, а по създаването, развиването и задълбочаването на сътрудничеството между местните власти от региона се работи вече двадесет години. НСОРБ е сред учредителите на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, създадена през 2001 година. „Заедно с колегите от държавите обменяме опит и добри практики в сферите на местните финанси, градското планиране, управлението на отпадъците и водите, енергийната ефективност и устойчивия туризъм, финансовата децентрализация. Много успешно и при пълно единодействие с правителството работим и по темата за цифровата икономика, която е приоритет на Естония, България и Австрия. Почти две трети от общините ни вече са част от електронния обмен на документи между публичните администрации. На местно ниво постоянно подобряваме и качеството, и бързината на традиционните ни административни услуги“, каза още Панов. Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева запозна всички присъстващи със структурата, функциите и дейностите на най-голямата неправителствена организация в България. Подчертана бе водещата роля, която Сдружението има при законодателните промени и при провеждането на редица политики от централната власт.

Близо 100 са проектите, които българските общини изпълняват в рамките на Председателството. Над 3 милиона българи са приобщени към културни и спортни събития, флашмобове и фестивали, викторини и състезания по промотиране на Европейския съюз и на българското председателство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg