EUR 1.9558
USD 1.7311
CHF 1.8766
GBP 2.3443
CNY 2.7142
you tube
mobile version

В.Търново: 2650 лв. заплата за мед. сестра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В.Търново: 2650 лв. заплата за мед. сестра

mail09:05 | 25.11.2021прегледи 406 коментарикоментари 0


Белодробната болница във Велико Търново търси медицински сестри срещу високо възнаграждение и гарантиран социален пакет, съобщиха от лечебното заведение.
Обявената средна работна заплата за длъжността е 2650 лева, а основната стартова заплата е 1000 лева, 1288 лева е добавката по Методиката за допълнително възнаграждение за лекари на първа линия в борбата с COVID-19. Предвидено е 360 лева допълнително брутно възнаграждение по чл. 5 от ЗБНЗОК. Заплаща се и клас прослужено време, както и всеки час наднормен труд. Ако медицинската сестра е с 15-годишен стаж, месечната й заплата достига 3000 лева, а 35 дни е платеният годишен отпуск.
Преди няколко месеца чрез подобна кампания, гарантираща високо трудово възнаграждение, но насочена към привличане на лекари, в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман" във Велико Търново започнаха работа шестима лекари, петима от които току-що завършили медицинските университети в Стара Загора, Варна, София и Ниш, коментира за БТА д-р Стела Денчева, управител на болницата. По думите й поне пет медицински сестри трябва да допълнят екипа на болницата, за да се гарантира качествената здравна грижа.
Общинската белодробна болница "Д-р Трейман" е единственото специализирано лечебно заведение в областта, което оказва висококвалифицирана пневмо-фтизиатрична медицинска помощ без прекъсване. "Ние сме единствените на територията на цялата Великотърновска област, които приемаме пациенти без COVID-19, но с белодробни заболявания - пневмонии, обостряния на ХОББ и астми, както и от туберколоза", посочи д-р Денчева и допълни, че това е причината за сериозната натовареност на персонала.
В момента в болницата са настанени девет души с туберколоза. Според нея нарастват случаите на болни от туберколоза, но заради ситуацията с COVID-19, те не са потърсили своевременно специализирана помощ и я търсят в напреднал стадий на болестта, със сериозни увреждания. Само от началото на този месец има нови четири случая на пациенти с туберколоза, потърсили помощ в лечебното заведение, отбеляза тя.
В обособена част в сградата на болницата има консултативен център и отделение за пациенти, заразени с коронавирус, но мерките за дезинфекция, ограничаване на потоците и контрол са "драконовски", така че няма опасност от заразяване посочи д-р Денчева. Тя подчерта, че всеки човек, който има белодробни проблеми трябва да потърси навременна и адекватна лекарска помощ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg