EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втори кораб за нефтени разливи в Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втори кораб за нефтени разливи в Черно море

mail13:00 | 19.11.2010прегледи 709 коментарикоментари 0


Втори кораб за борба с нефтени разливи ще бъде базиран в Черно море през 2011 г. Решението бе взето на провелото се заседание на Административния борд на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA). Това е резултат от отправените през настоящата година обосновани искания от страна на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.
Припомняме, че в началото на тази година Морска администрация проведе съвместно учение с EMSA в гр. Варна за предотвратяване на последиците от мащабни нефтени разливи в морето. След направения разбор от него, изпълнителният директор на агенцията к.д.п. Сергей Църнаклйски обяви, че България ще настоява втори специализиран кораб на Европейската агенция по морска безопасност, оборудван с най-съвременни средства за борба с мащабни нефтени разливи, да бъде базиран в Черно море.
До сега такъв кораб имаше само в Костанца, Румъния и черноморските държави трябваше да разчитат на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море. След предприетите действия от страна на Морска администрация и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията EMSA взе решение да стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави.
Предстои в следващите месеци EMSA да стартира конкурса, като в него ще участват фирми, които могат да осигурят плавателен съд, който да е на разположение в някое от черноморските пристанища. Това няма по никакъв начин да натовари бюджета или да доведе до допълнителни икономически ангажименти за нашата държава.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg