EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втората отсечка на "Турски поток" до края на 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втората отсечка на "Турски поток" до края на 2019

mail17:02 | 03.07.2018прегледи 620 коментарикоментари 0


Природният газ по втората отсечка на „Турски поток“ в началото на 2020 г. може да премине през газопреносните системи на България, Сърбия и Унгария, заяви президентът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че тези страни са взели решение да развиват своите газотранспортни системи. „Днес не мога да ви посоча точната дата, но абсолютно точно и първата, и втората отсечка на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2019 г.“, каза той.

В края на май руският президент Владимир Путин след приключването на преговорите с българския премиер Бойко Борисов потвърди, че „Газпром“ разработва изграждането на втората отсечка от „Турски поток“ от Турция за България. Милер обаче посочи, че изграждането на директен газопровод към България от Русия е възможно само при 100-процентови гаранции от тази страна и ЕК.

„Газпром“ започна строителството на морския участък от „Турски поток“ през май 2017 г.

Морският участък на тръбопровода ще премине по дъното на Черно море до брега на Турция. Неговата дължина е 930 км. От там ще бъде продължена сухопътната отсечка до границите на Турция със съседните държави, посочва ТАСС. Проектът за газопровод „Турски поток“ предвижда строителството на газопровод, състоящ се от две тръби всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб. м годишно. Първата ще снабдява със „синьо гориво“ турските потребители, а втората е предназначена за задоволяване на нуждите на страните от Южна Европа и Балканите.

Държавният департамент на САЩ за пореден път се обяви против плановете за изграждането на газопровода „Северен поток-2“ и на  втората линия на газопровода „Турски поток“, предаде ТАСС. Това само ще засили зависимостта на Европа от руските енергийни източници, посочи американското външнополитическо ведомство. САЩ възнамеряват да подкрепят такива енергийни проекти, които укрепват енергийната сигурност на нашите съюзници и партньори по света, отбелязва Държавният департамент, като дава за пример проекта „Южен газов коридор“, по който ще се доставя каспийски газ от Азербайджан за Европа, а също така потенциалното разработване на румънски газови находища в  Черно море.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg