EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втора среща за „Южен поток” през февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втора среща за „Южен поток” през февруари

mail09:30 | 28.01.2014прегледи 490 коментарикоментари 0


Второто заседание на междуправителствената работна група за Южен поток ще се състои през февруари, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира преслужбата на ЕК. На 23 януари се състоя първата среща на междуправителствената група, оглавена от заместник-министъра на енергетиката на русия Анатолий Яновски и от ръководителя на генерална дирекция "Енергетика" на ЕК Доминик Ристори.
В хода на разговорите двете страни се договориха и затвърдиха намерението си да преодолеят разногласията между Русия и ЕС по въпроса за газопровода Южен поток. От преслужбата на ЕК не уточниха колко време ще е необходимо за премахване на разногласията по въпроса.
Междуправителствената комисия се занимава с дооформянето на междуправителствените споразумения между Русия и шест страни от ЕС на територията, на които преминава Южен поток, а именно България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Австрия, както и Сърбия, която засега не е в състава на ЕС. По мнение на ЕК тези договори нарушават нормите на третия енергиен пакет на ЕС. Русия смята, че Южен поток в качеството му на трансграничен газопровод не попада под юрисдикцията на третия енергопакет. Освен това споразуменията са били сключени през 2008 г., преди влизането в сила на третия енергопакет на ЕС. Според третия енергиен пакет на ЕС газопроводът трябва да се управлява от оператор, който да е независим от компанията, добиваща природен газ или от енергопроизводителя. Работната група на Русия и ЕК за Южен поток ще разгледа юридическите въпроси по проекта с оглед на икономическите аспекти на проекта: достъп на трети лица до тръбопровода, разпределение на мощностите и регулирането на тарифите, съобщи пресслужбата на ЕК.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg