EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втора покана за съвместно купуване на газ в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втора покана за съвместно купуване на газ в ЕС

mail08:30 | 03.07.2023прегледи 557 коментарикоментари 0


Европейската комисия откри втората процедура, чрез която европейските дружества могат да регистрират потребностите си от закупуване на газ чрез механизма AggregateEU като подготовка за съвместните европейски покупки на газ на международния пазар.

Както обяви заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович на 9 юни, тази втора покана се основава на успеха на първия търг, чрез който бяха получени оферти от надеждни международни доставчици в отговор на съвместно европейско търсене на близо 11 милиарда кубични метра газ.

В рамките на втория кръг от процедурата, европейските дружества имат срок да отговорят на поканата за обединяването на търсенето на газ от 26 юни до 3 юли. След това поисканите количества ще бъдат обединени и обявени на търг на световния пазар между 7 и 10 юли, за да могат международните доставчици да направят оферти за снабдяване на европейските потребители. Потенциалните купувачи ще могат да представят заявки за газ, който да бъде доставен между август 2023 г. и март 2025 г. – период, който е по-дълъг в сравнение с първия търг.

Заместник-председателят на Европейската комисия Шефчович заяви: „Енергийната платформа на ЕС за съвместно закупуване на газ работи добре и показва най-доброто от Европа. Обединяването на усилията е от ключово значение, за да се гарантират стабилни и достъпни доставки на газ за европейския пазар в полза на предприятията и гражданите. Тъй като навлизаме в решаващ етап от сезона за запълване на газохранилищата, насърчавам както купувачите, така и доставчиците да използват по най-добрия начин този нов пазар преди зимата.“

Обединяването на търсенето и съвместното закупуване на газ е водеща инициатива в рамките на Енергийната платформа на ЕС, която беше създадена, за да се стимулира диверсификацията на доставките на газ в ЕС, след като Русия незаконно нахлу в Украйна и Съюзът реши колективно да прекрати зависимостта си от внос на руски изкопаеми горива. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg