EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втора криза на имотния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втора криза на имотния пазар

mail22:31 | 06.07.2010прегледи 3212 коментарикоментари 0


Много вероятно е европейската икономика, включително и българската, да се запътят към второ дъно на кризата, което този път ще бъде породено от влошена фискална ситуация на местно ниво, прогнозира в анализ агенция Бългериен Пропъртис. Подобен сценарий според компанията ще доведе и до втора криза при имотите, тъй като този пазар следва пряко развитието на икономиката. Данните от анализа са на база реално сключени сделки с  български и чуждестранни клиенти на компанията и корекции на офертните цени на имотите през второто тримесечие на 2010 г. и предходни периоди на територията на цялата страна.
Имотният пазар през второто тримесечие на 2010 г. даде разнопосочни сигнали, отбелязват от компанията. След половингодишна стабилизация на обема на сделки от март започва нарастване на сделките и се появяват първите очаквания за излизане на пазара от кризата. Увеличението на обема сделки по данни на компанията продължил и през април, като от фирмата са регистрирали рекордни нива на продажби за периода от началото на кризата. Впоследствие обаче около 10 на сто от подписаните предварителни договори за покупка на имоти са пропаднали поради отказ от купувачите, обусловен от липса на средства или нараснала несигурност спрямо финансовата им стабилност.
През май от компанията отчитат драстичен спад от 60 на сто в броя на реализираните продажби в страната спрямо април. А през юни продажбите са се върнали на нива близки до тези от март и април, но също така и близки до нивата от юни 2009 г., който е бил един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.
В анализа се посочва, че подобно V-образно движение на пазара и пълната противоположност на случващото се във всеки последователен месец е основание да се смята, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, каквито са били прогнозите на компанията по-рано.
Припомня се, че макар и композиран от по-слабо ликвидни активи, имотният пазар е изключително динамичен и реагира светкавично на икономически и политически новини и тенденции. Несигурността относно антикризисните мерки, данъчната политика и др. са оказали влияние върху имотния пазар през май, коментират експертите. По същото време чуждестранното търсене на имоти в
България също е спаднало драстично заради новините около гръцката криза и заплахите за европейската икономика.
Общият обем сделки за второто тримесечие на 2010 спрямо това на 2009 г. е нараснал с 23 на сто, а общо за полугодието ръстът в броя на сделките спрямо 2009 г. е 46 на сто, което се дължи на стабилизацията на пазара през втората половина на 2009 г. и слабите първи месеци на 2009 г.

Продажби на жилищни имоти в София

Средната цена на продадените апартаменти в София за второто тримесечие на 2010 г. е 870 евро на кв.м., което е най-ниската средна цена измерена от компанията от началото на кризата. Цените са отбелязали 16 на сто спад спрямо първото тримесечие, когато средните цени са били 1040 евро на кв.м. на база реално сключени сделки. За второто тримесечие на 2009 г. средните цени на кв.м. на продадените апартаменти в София са били 1020 евро на кв.м. Това означава, че сега има спад от около 15 на сто на годишна база, констатират брокерите.
Средната цена на продадените апартаменти е 86 000 евро. Година по-рано продадените апартаменти в София са били на средна цена 66 600 евро. За тази цена средно на 1020 евро на кв.м. са се купували предимно малки апартаменти с площ от около 60 кв.м. Тази година хората харчат по-големи бюджети за имоти в София, като купуват и по-големи апартаменти около 100 кв.м., отбелязват от компанията.
През първото тримесечие на 2010 г. са се търгували апартаменти предимно в луксозния сегмент със средна цена от 119 300 евро и цени на кв. м. между 1200 и 1400 евро на кв.м. За разлика от първото тримесечие, през второто около 50 на сто от сделките са били в ниския ценови сегмент на средна цена 35 000 евро и между 500 и 600 евро на кв.м. Обемът на продажбите в София и през второто тримесечие на годината се запазва стабилен - остава относително непроменен на месечна база от есента на 2009 г.
              
Наемите на жилищни имоти в София

Средната наемна цена на апартамент в София за второто тримесечие на годината е 480 евро. Има повишение на наемните нива спрямо първото тримесечие на годината - от средно 400 евро на месец, което е ръст от 20 на сто. Същевременно наемният пазар в София бележи спад в обемите сделки с 26 на сто спрямо първото тримесечие на годината.

 Продажба на жилищни имоти във Варна

Пазарът на жилища във Варна отбеляза известно раздвижване в края на миналата и началото на тази година, но не се стигна до активността в столицата. Основната част от продажбите на апартаменти се извършва в района на Варна и прилежащите курорти. Това означава, че се продават повече ваканционни имоти на изгодни цени, отколкото жилищни имоти в самия град Варна.

 

Наеми на жилищни имоти във Варна

Средната цена, на която се осъществяват наемните отношения за апартаменти във Варна през второто тримесечие на 2010 г. е 420 евро - с около 10 на сто по-висока цена от средната за първото тримесечие на годината, което е разбираемо с оглед нарасналото търсене и започването на летния сезон. Ръстът в броя на реализираните наеми спрямо първото тримесечие е над 100
процента. В луксозния ценови сегмент също се наблюдава по-голяма активност и сключване на сделки с наеми на цени над 1000 евро на месец. Апартаменти на база краткосрочен наем се отдават за около 50 евро на нощ.

                           

 

Морски ваканционни имоти

От март се забелязва увеличение на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие, който се подсилва и от започналия вече летен сезон, констатират от компанията. Основният интерес е насочен към евтини апартаменти на цени между 25 000 и 40 000 евро.
Средните цени на кв.м. на база реално сключени сделки по морето са между 350 и 700 евро на кв.м. Обемите от сделки с морски ваканционни имоти се запазват същите като през същия период на 2009 г. и като през първото тримесечие на 2010 г. Това важи и за цените на имотите по морето - през второто тримесечие няма промяна спрямо цените от началото на годината.
Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовия сегмент от 80 000 до 130 000 евро. Истински елитните имоти в България според анализа на компанията ще се оформят скоро като отделен инвестиционен продукт. Те няма да се влияят от общите тенденции и колебания на пазара на имоти и ще са един от най-добрите начини да се инвестират свободни пари.
Същевременно се запазва тенденцията чуждестранни собственици на апартаменти по морето да ги продават, като те са склонни да обявяват много изгодни цени с цел бърза продажба, отбелязват от компанията. От началото на 2010 г. много строители също са намалили цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 300 евро на кв.м. за апартаменти в завършени комплекси.
                                           
Банско

Сделки в Банско вече от около година се сключват на средни цени около 650 евро на кв.м (при средни нива преди кризата от 1300-1500 евро на кв.м.). Цените на имотите в Банско след резкия спад вече от година остават стабилни, посочват от компанията.
Най-ниските цени там започват от около 500 евро на кв.м. за завършени необзаведени апартаменти. Средният бюджет за покупка на апартамент вече от около една година е между 30 000 и 45 000 евро. През последните три месеца интересът към Банско постепенно намалява и се пренасочва към морските курорти, което е характерна годишна цикличност за този тип имоти.

Селските имоти

Средната цена на продадените селски имоти за второто тримесечие на 2009 г. е 14 600 евро, което е сходно със средните нивата за 2009 г., когато средната цена е била 14 300 евро. Има повишение на средните цени на селските имоти спрямо първото тримесечие на 2010 г. с близо 50 на сто - от средна цена 9 640 евро.  На пазара на селски имоти има значителен ръст от 70 на сто в броя на реализираните продажби на такива имоти през 2010
г. спрямо 2009 г. Това според компанията се дължи и на "замръзналия" пазар на селски имоти в началото на 2009 г.
През последните два месеца делът на българските купувачи на селски имоти е нараснал с около 10 на сто.

Купувачи по националности

Българските клиенти продължават да съставляват 20 на сто от клиентите на компанията, както през първото тримесечие на годината. Те купуват предимно апартаменти в София, Бургас, Варна, но също и в Банско, по морето, както и селски къщи на изгодни цени в страната.
Руските купувачи са втората голяма група купувачи на имоти в България (20 на сто) и те купуват предимно ваканционни имоти на изгодни цени.
Британците са малко по-малобройни от руснаците - 15 на сто, като те купуват предимно селски имоти.
През април и май от компанията отчитат известно завръщане на гръцки купувачи - около 5 на сто от чуждестранните купувачи за тези месеци, но през юни гърците отново липсват от пазара.
България продължава да интересна за купувачи на имоти от САЩ, Канада, Австралия, Китай, Япония, Испания, Финландия, Белгия, Норвегия, Германия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158