EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всяка страна от ЕС решава сама за ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всяка страна от ЕС решава сама за ГМО

mail17:11 | 13.07.2010прегледи 657 коментарикоментари 0


Страните членки на ЕС сами да решават дали да разрешат отглеждането на генномодифицирани организми  (ГМО) на територията си, предложи днес Европейската комисия в опит да намери изход от продължителния спор по тази тема, предаде ДПА.
Според досегашните правила мнозинството членки трябва да дадат съгласието си ГМО да бъдат отглеждани на територията на ЕС. Години наред обаче това положение водеше до безизходица, тъй като националните правителства спореха за влиянието на ГМО върху околната среда, отбелязва ДПА.
"Конкретните мерки, които бяха приети днес, ще дадат на страните членки свободата да решават сами дали да отглеждат ГМО", каза еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали.
Предложенията, които ще трябва да бъдат одобрени от държавите членки и Европейския парламент, дават правомощия на правителствата да решават дали да отглеждат ГМО на тяхна територия.
Досега, ако една страна поиска да отглежда ГМО, то тя трябваше да получи разрешение от останалите страни членки на ЕС, само че след това одобрението ставаше валидно за цялата територия на Евросъюза. Според новите предложения, ако Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ) реши, че определен генномодифициран организъм е безопасен, то всяка страна ще може да разреши отглеждането му или да го забрани, независимо от останалите държави членки.
Целта на предложенията е да направи по-лесно одобряването в ЕС като цяло на ГМО, за които ЕАБХ е преценила, че са безопасни. Така ще отпадне необходимостта, ако има страни членки, противопоставящи се на ГМО, да бъде блокирано отглеждането на тези организми на цялата територия на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057