EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всяка девета цигара незаконна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всяка девета цигара незаконна

mail17:00 | 14.10.2011прегледи 710 коментарикоментари 0


Всяка девета цигара в света се продава незаконно, като годишно загубите за световната икономика от сенчестата търговия на тютюневи изделия е около 40 милиарда долара, съобщи сайтът lenta.ru, цитирайки проучване на британския институт Oxford Economics. Средностатистическият жител на новоприсъединилите се към ЕС страни -България, Румъния и балтийските държави, заделя средно до 20 % от всекидневните си лични разполагаеми доходи за цигари. Делът на нелегалната търговия на цигари в региона представлява между 20 и 40 % от тютюневия пазар. За покупка на цигари средностатистическият жител на ЕС харчи 9 % от всекидневно разполагаемите си доходи, а делът на нелегалната търговия е около 10 %. Глобалното изследване на Oxford Economics проучва влиянието на правителствената акцизна политика върху ценообразуването и сенчестия пазар в тютюневия отрасъл, като обръща внимание на пряката обвързаност между нелегалната търговия и покупателната способност на населението.
Рязкото повишаване на акцизите на тютюневите изделия в Русия провокира появата в страната на нелегална търговия, като най-напред са засегнати евтините цигари. Сега те представляват 40 % от руския пазар на тютюневи изделия, посочи пред журналисти експертът от Oxford Economics Пит Колингс. В Русия хората харчат 5 % от ежедневните си разполагаеми доходи за цигари, а нелегалната търговия не надхвърля 1 %. Жителите на САЩ и Япония също харчат около 5 % от дневните си доходи за тютюневи изделия, според изследването.
Japan Tobacco съобщи днес, че продажбите на цигари в Япония са намалели с 60 % през последната година, предаде ИТАР-ТАСС. За Япония, която дълго време се смяташе за една от най-пушещите нации в света, това е истински пробив с този най-разпространен вреден навик. Основната причина за тази тенденция е високата цена на тютюневите изделия в страната. Заради данъчния натиск на правителството през миналата година цигарените компании бяха принудени няколко пъти да вдигат цените на цигарите. Средната цена на пакет цигари скочи от 300 на 430 йени (от 4,2 долара на
6 долара). Японските власти планират да повишат още данъците за производителите на цигари. През последните години в Япония има широка правителствена кампания за борба с пушенето. Трябва да сеотбележи обаче, че цените на алкохола на практика не се променят, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg