EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всъщност защо протестират личните лекари!?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всъщност защо протестират личните лекари!?

mail07:50 | 02.04.2016прегледи 1779 коментарикоментари 0


Валери Симеонов – председател на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: След вълната от протести на лекари ще оттегли ли Патриотичният Фронт подкрепата си от д-р Петър Москов?
Валери Симеонов: Абсурд. Естествено, че по никакъв начин няма да си оттеглим подкрепата за човека, който се опита да направи най-сериозната реформа в последната година и половина.
Водещ: Обаче ще настъпи нормативен хаос. Пациенти ще останат без лекарска помощ. Това не го казвам аз, алармират директори на болници, изобщо лекарското съсловие. Това няма ли все пак да ви накара да преразгледате подкрепата си?
Валери Симеонов: Ние да си преразгледаме подкрепата. Защо? За какво протестират лекарите. Искам да попитам някой от българския народ наясно ли е за какво протестират джипитата. Вие наясно ли сте за какво протестират джипитата?
Водещ: Казват, че няма да имат достатъчно направления, въпреки обещанията на д-р Петър Москов. Освен това казват, че са се превърнали в чиновници, тъй като вместо да лекуват пациентите си, трябва да се занимават с бумащина.
Валери Симеонов: Нищо подобно. Общи приказки. Имат увеличения на направленията и мога да ви кажа, че става въпрос за 640 000 броя повече от 2015 г. 640 000 броя направления повече имат. С други думи, първият аргумент за недоволството е на пух и прах. 640 000 броя повече направления. Говоря с факти. Второ, щели да се обърнат на бюрократи. Как ще се обърнат на бюрократи и чиновници? Има ли аргументи, има ли доказателства за това? Какво казват в тази посока? Какво толкова повече имат да пишат? Имат да направят болничен лист, имат да направят евентуално амбулаторен лист и да го изпратят в болницата, както и направление – неща, които и досега правят. Новата реформа не им вменява никакви нови задължения. И остава големият въпрос защо протестират всъщност джипитата? Много интересно нали? Иначе е внушително. Едно новосформирало се, новообразувало се в последните примерно години съсловие, надига глава, търси своето самоопределение и търси да се позиционира в общественото пространство. Защо?
Водещ: Обаче днес беше насрочен и национален протест за 6 април пред Министерския съвет и там вече няма да участват само общопрактикуващи лекари. Знаете, днес и при омбудсмана Мая Манолова имаше дискусия на тази тема. Експерти казват, че само 3% от лекарското съсловие подкрепя д-р Петър Москов и реформата му.
Валери Симеонов: Д-р Петър Москов няма как да го подкрепя кой знае какъв голям процент от лекарското съсловие, след като д-р Петър Москов се е захванал да рине оборите и да преустанови кражбата в здравеопазването. Естествено, че всички засегнати и всички, които по някакъв начин са зависими от по-големи администратори или пък собственици на болнични заведения, на такива структури, естествено, че ще протестират. Няма някъде реформа, която да се приеме доброволно и с аплодисменти при положение, че им се бърка в джоба. Истината е тази и сега трябва да я кажем. Джипитата протестират по чисто икономически причини. Искат повече пари. Това трябва да е ясно – искат повече пари.
Водещ: Разбирам, че твърдо оставате зад гърба на здравния министър Петър Москов.
Валери Симеонов: Искам много добре да се обясняват тези работи на хората, въпреки че не е много лицеприятно да се говори по този начин, но истината невинаги е приятна, за съжаление. Няма как. Тя трябва да се казва, трябва да се назовава, защото обикновените хора и мен ме питат. Обаждат се и в студията на телевизия СКАТ и питат „За какво протестират джипитата?“. За съжаление никой не може да даде някакъв нормален отговор. Това е горе-долу същото като протестите на такситата. За какво протестираха такситата онази вечер? Защо блокираха „Орлов мост“?
Водещ: Те май отново ще протестират.
Валери Симеонов: Естествено. Всеки, който е успял по някакъв начин да докопа, да хване някой сектор или бранш, така да направи, че той да зависи от неговите действия, естествено, че ще употребява сила да набави ползи за самия себе си. За мен това правят в момента, за съжаление, джипитата и това не им прави чест. Нека да се съсредоточим върху това, че имаше днес един много сериозен спор в пленарна зала. Не знам дали му обърнахте внимание. Заплатите на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Водещ: Да, разбира се.
Валери Симеонов: И скачаха, защото заплатите имаше риск да се движат между 4 и 7 хиляди лева. Спомняте ли си?
Водещ: Да.
Валери Симеонов: Извинявайте, ама голяма част от джипитата не ги харесват. Нормално ли е джипитата да взимат повече, отколкото членовете на ВСС? И това дебело подчертавам, че е точно така. Те имат по 1,30 такса, която се плаща такса „капитация“, която се плаща от държавата на всеки пациент до 18 години. 1,05 между 18 и 65 години, и 1,40 на всеки пациент над 65 години. Има джипита, средно джипитата държат между 2-3-4 хиляди пациенти, но около 2, между 2 и 3. Но искам да ви кажа, че има джипита, които имат по 7 хиляди пациента. Нали може да сметнете за какво става въпрос. Умножете ги, не 7, 3 хиляди по 1,05 лева или средно там 1,20 лева, виждате с каква стартова заплата започват. Отделно имат такса „преглед“, която е по 2 лева и нещо, която всеки си плаща. Отделно за всеки преглед се плащат по 10 лева. В момента знаете ли за какво протестират джипитата? Протестират за прегледите и избора на обслужването на бременните и на децата да бъде при тях, а не да бъде при специализирани лекари, за да не изтърват тези 10 лева на човек. Претендират за прегледи на диабет, на високо кръвно. Извинявайте, обаче тяхната квалификация по никакъв начин не може да се приравни с квалификацията на един опитен кардиолог или на опитен специалист в профилирана болница или профилирана катедра. Въпреки всичко, джипитата не искат да изтърват тези 10 лева на човек. Защо? Защото досега бяха 2 прегледа на година. Сега им дадоха право за по-знакови заболявания да имат по 4 прегледа. 4 прегледа на човек, това са 40 лева на човек. Знаете ли, при положение, че примерно 3 000 пациенти имат едно джипи.
Водещ: Ние обаче много се вторачихме в джипитата.
Валери Симеонов: Не, искам да разясним защо протестират. Това искам да обясним.
Водещ: Разбирам ви, но все пак и другото лекарско съсловие също излиза на протест, както вече споменах.
Валери Симеонов: Аз държа да имам собствено мнение по всеки въпрос. В никакъв случай това, че някой е излязъл на протест, мен няма да ме убеди, че неговата кауза е права. Не мога да подкрепя хора, които протестират заради това, че не им се дава възможност да бъркат дълбоко в моя джоб. Извинявайте. /със съкращения

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg