EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВСС разследва съдията по казуса "Белведерe"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВСС разследва съдията по казуса "Белведерe"

mail11:40 | 08.12.2014прегледи 1030 коментарикоментари 0


Етичната комисия на Висшия съдебен съвет обсъжда има ли нарушение на Кодекса на магистрата в действията на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова по делото за несъстоятелност срещу дъщерните дружества на френската фирма "Белведере дистрибуция", съобщи БНР. Сигнал срещу нея подаде френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан, а след него писмо с настояване за проверка изпрати и самата Ченалова.

Ченалова е поканена в Етичната комисия, обяви в началото на извънредното заседание на ВСС председателят на комисията Ясен Тодоров. На заседанието ще могат да присъстват и съдебни кадровици, които не са членове на Етичната комисия, а Тодоров посочи, че възнамерява да предложи изслушването на магистрата да е публично.

При пристигането си, Ченалова каза, че според нея френският посланик е бил заблуден и обстоятелствата около делата за несъстоятелност на двете дъщерни дружества на "Белведере" са поднесени неправилно. Тя добави, че ще докаже това пред Етичната комисия с документи и добави:

Може би някой има икономически интерес от внушенията за мои неправомерни действия
Ченалова отрече, че вследствие на манипулация на случайния принцип на разпределение на делата при нея да отиват знакови търговски казуси и се обяви за жертва и човек без гръб, въпреки че често била сочена за човек на Първанов или на Цветанов. Именно с това тя обясни атаките срещу себе си, защото нямала политически протекции.


В петък френският дипломат и изпълнителният директор на "Белведере" изнесоха случая в ефира на Би Ти Ви, включително с оценка за българската съдебна система. Според посланик Дьо Кабан случаят "Ченалова" показвал, че в системата има "гнили ябълки".
Казусът, за който още преди време са били сезирани компетентните български институции, а след това и ЕК, е свързан с откриване на процедура по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере". Делото се падна на Румяна Ченалова, която избира за синдик Панайот Велков, когото назначава преди време на същата позиция по производството срещу Ти Ви 7 и Нюз 7. Въпреки че фирмите плащат дълговете си, Ченалова лишава дъщерните компании на "Белведере" правото да управляват имуществото си и го предоставя на синдика Велков.
„Белведере Кепитъл Мениджмънт“ е основано през 2000 г. Дружеството е дъщерно дружество на Belvedere S.A. Франция. Към групата принадлежат и българските дружества: две винарски изби – „Домейн Менада Стара Загора“ и „Винарска къща Сакар Любимец“, две лозарски дружества – „Менада Винеярдс“ и „Сакар Винеярдс“, както и две търговски дружества – насочената към вътрешния пазар „Белведере Дистрибуция“ и експортната компания „Винимпекс“, която е изключителен дистрибутор на водка „Sobieski“ за България.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg