EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВСС предлага програмно бюджетиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВСС предлага програмно бюджетиране

mail17:30 | 03.09.2014прегледи 860 коментарикоментари 0


Висшият съдебен съвет /ВСС/ предлага въвеждане на програмното бюджетиране в съдебната система, съобщиха от пресцентъра на съвета.
Това означава определяне на бюджет на базата на заложените стратегически цели и отчетените резултати от дейността на отделните звена в съдебната власт, а не на база разходи за предходен период, съобразени с прогнозната инфлация, както е в момента, уточняват от съвета.
"Новият подход ще позволи остойностяване на работата на отделния магистрат и служител и проследяване на нейната ефективност. По-ясно ще бъде какви са конкретните услуги и продукти, какви са постигнатите резултати за определен период от време, при каква натовареност работят отделните органи на съдебната власт, както и необходими ли са промени в съдебната система като цяло", е казал ръководителят на Оперативна програма "Административен капацитет" - Моника Димитрова-Бийчър на заключителната конференция по проекта. Сред предимствата на новия подход са взимане на решения на  основата на стратегически цели, предсказуемост на разполагаемия ресурс, ефективно и ефикасно разходване на средствата, мониторинг на резултатите, устойчива информация за цели и резултати. Въз основа на новата Методология за програмно бюджетиране ще бъде финализиран подготвяният модел за разпределение на разходите и прогнозните тригодишни бюджетни заявки, разработени в програмен формат, посочват от ВСС.
"За да проработи този модел обаче, е необходимо да бъдат инициирани промени в Закона за публичните финанси и Народното събрание, на свой ред, да приеме тези промени", е уточнил ръководителят на проекта и председател на комисията "Бюджет и  финанси" на ВСС Михаил Кожарев. Проектът е на стойност 597 886 лв. Предстои пилотно тестване на програмното бюджетиране във Висшия съдебен съвет, Върховния административен съд, прокуратурата и Националния институт на правосъдието.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg