EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Всички тръби за газовата връзка с Гърция готови

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всички тръби за газовата връзка с Гърция готови

mail18:15 | 15.12.2020прегледи 477 коментарикоментари 0


Производството и доставката на линейни тръби за изграждането на интерконектора с Гърция ще бъдат завършени в рамките на месец декември по график и въпреки неочакваните предизвикателства, които глобалната пандемия създава, съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB. Георгиева представи актуална информация за напредъка по реализацията на проекта IGB по време на кръгла маса, организирана от посолството на САЩ в България, „Булгартрансгаз“ ЕАД и Американската търговска камара в България. Събитието се проведе онлайн и беше посветено на потенциала на втечнения природен газ (LNG) и неговото място в бъдещето на енергийния сектор. Участие в дискусията взеха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ за България Херо Мустафа, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и представители на водещи LNG компании.

Георгиева подчерта въздействието, което интерконекторът IGB ще окаже върху позицията на България на енергийната карта. „Газопроводът ще позволи на страната да получава доставки на природен газ от повече от един източник, което неминуемо ще доведе до повишена сигурност на доставките и реална диверсификация на източниците на газ. Разработването на нови маршрути за внос засилва конкуренцията, което е от голямо значение за крайните потребители, които ще могат да използват природен газ на конкурентни цени ”, отбеляза тя. Според нея интерконекторът Гърция-България е от голямо международно значение поради потенциала си за свързване с други големи проекти - както вече съществуващи, така и планирани, които ще позволят доставки на природен газ за целия регион от множество нови източници.

„Газопроводът IGB също има значителен потенциал за пренос на втечнен природен газ и ние гледаме позитивно на всички нови възможности в тази посока. Решението на правителството България да участва като акционер в терминала за втечнен природен газ близо до Александруполис беше важна стъпка, която ще помогне на IGB да достигне пълния си капацитет. Със завършването на терминала ще можем да внасяме LNG и природен газ от различни страни като САЩ, Египет, Израел и други. Възможностите, които стоят занапред пред България в енергиен план, са забележителни ”, каза Георгиева.

Тя предостави на участниците в кръглата маса информация относно напредъка по ключовите строителни дейности за реализацията на интерконектора, които продължават и в момента. По думите на Георгиева глобалното разпространение на пандемията от COVID-19 затруднява поддържането на равномерните темпове на работа, заложени в предварителния план на проекта. „Геодезическото заснемане и доставките на линейни тръби за целите на проекта ще бъдат завършени в рамките на идните дни, а разчистването на трасето по целия маршрут на IGB е завършено на около 85%. Разнасянето на тръбите по трасето продължава по план и към 8 декември има 114 км разнесени тръби в подготовка за следващите стъпки. Напредват и процесите по заваряване на тръбите, подготовка на студено огънати колена и термо свиваеми маншони. Към момента над 80 км са заварени, а близо 50 км от заварените участъци са положени в изкопаната траншея. Обратното засипване на траншеята в готовите участъци продължава, последвано от инсталиране на оптични кабели и рекултивация“, каза изпълнителният директор на ICGB от българска страна.

Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова също подчерта значението на интерконектора и посочи, че той е сред седемте най-приоритетни проекти на ЕС и е ключов за целия регион. „IGB ще ни свърже с Южния газов коридор и ще осигури реална диверсификация на източниците и доставките на природен газ. Диверсификацията е основен приоритет на България, тъй като тя значи конкурентни цени и конкурентна икономика“, изтъкна министър Петкова. Посланик Мустафа добави, че диверсификацията на източниците, либерализацията на пазара и прозрачността са основните фактори, които привличат външни инвеститори и нови доставчици.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg