EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всички са равни пред закона за НАП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всички са равни пред закона за НАП

mail11:00 | 28.02.2011прегледи 1447 коментарикоментари 0


В НАП ни интересува паричният поток и дали парите са платени, дали е бил нотариално заверен договора за дарение, а не дали днес майката е превела пари на дъщерята, дъщерята на брата и т.н. Така коментира проверката на вицепремиера Цветан Цветанов шефът на НАП Красимир Стефанов в сутрешния блок на бТВ.
„Говорим за протоколи от около 200 страници, а като сложим тъста и тъщата стават около 300 страници, плюс около 5000 страници доказателствен материал. Не би следвало дадени медии или политици да изваждат от контекста определени изречения за транзакции и да ги коментират в публичното пространство. Вече казах, че това е четиво за експерти и би трябвало да го погледнат големите одиторски компании, счетоводни къщи, данъчни консултанти, които имат представа какво представлява една данъчна проверка”, заяви още шефът на НАП. Красимир Стефанов е категоричен, че приходната агенция е една експертна организация и не иска да се набъркваме в политически скандали.
Що се отнася до обвиненията на Румен Петков, че шефът на НАП и вътрешният министър са имали срещи по време на проверката, Красимир Стефанов потвърди това.
„Когато кажете, сложете детектора на лъжата в студиото и ще дойда да се подложа на него”, категоричен беше Красимир Стефанов. Имали сме много срещи с г-н Цветанов и то по повод съвместната работа, която имаме по 90 измами. Как си мислите, че се прави една проверка? Че ние стоим на страни от проверявания и най-накрая отиваме с един протокол, даваме му го и му режем главата. Всички факти и обстоятелства се коментират по време на проверката”, обясни Стефанов. Той допълни, че е готов да отговори на два въпроса” "Дали проверката е обективно направена?" и "Дали той е оказвал натиск върху проверяващия екип?".
За тъста и тъщата на Цветанов са установени несъответствия между доходи и разходи. Съгласно закона автоматично възлагаме ревизия за определена данъчна основа за начисляване на данъци и лихви, заяви още Красимир Стефанов. Ако искахме да заметем нещо или да покрием цялата фамилия на г-н Цветанов нямаше да го има това несъответствие. Стефанов обясни още, че проверката се наблюдава от прокуратурата, всички материали от нея ще бъдат изпратени в комисията за борба с корупцията и накрая това е прецедент, защото протоколите от проверката са публикувани публично.
Надявам се, че определени политически сили няма да се опитат да превърнат НАП в инструмент за разчистване на политически и междуличностни отношения, заяви още Красимир Стефанов. Нашата работа е да събираме пари и ако обществото иска всичко да е наред, по-добре да ни остави да си вършим работата. Ако някой с името си застане пред НАП и подаде сигнал за нарушение от политик, бизнесмен или някой друг, ние ще го проверим, заяви още шефът на НАП.
През изминалата година НАП показа с действията си, че всички са равни пред закона. Нека някой да го отрече. За първи път, действащ вицепремиер и цялата му фамилия се проверява. Така че ако има сигнали за г-н Първанов или дори за г-н Стефанов, със сигурност ще бъдат проверени, заяви още шефът на НАП.
Що се отнася до бившата шефка на НАП Мария Мургина Стефанов обясни, че обвиненията са изцяло персонални, нямат общо с работата на НАП. В работата на НАП няма йерархическа зависимост по отношение на контролната дейност. Екипът е напълно самостоятелен и си извършват проверката.
Имаше едно разследване за масово точене на ДДС със замесени висши служители, но то вече е прекратено. Там се казваше точно това, че екипът е самостоятелен и няма как шефът на НАП да влияе върху ревизията, поясни Красимир Стефанов.
Що се отнася до изнесените данни към вестник "Галерия" Стефанов обясни, че това не е нищо сериозно.
Единственото нещо, което е изнесено от НАП е една първа страница на едно искане и то не е от официалната кореспонденция на ревизията. Става въпрос за една страничка от 5000 страници. Ако беше нещо сериозно изнесено, то най-малко щеше да ги има фирмите, които са изплатили консултантските договори на Цветан Цветанов. Аз лично каних тези три фирми, които са изплатили 40 000 лева за три години, да излезнат в пулбичното пространство, но те се притесняват, заяви още Стефанов. Едната от фирмите е с чуждестранен капитал и просто не могат да си помислят, че те могат да се забъркат в политически скандали, а собственикът на другата фирма беше много скромен човек, който дойде при мен и каза, че не иска да се набърква в тези скандали. Те се притесняват, че ако се съобщят имената им, за тях повече няма да има бизнес.
В парламента вече е прието, че преди едно дружество да бъде прехвърлено от едно лице на друго, в 60-дневен срок преди прехвърлянето НАП трябва да бъде уведомен. Така ще имаме достатъчно време за предварителен анализ дали с това прехвърляне се цели укриване на данъци, заяви още Стефанов.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017