EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всички недоволни от цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всички недоволни от цената на тока

mail12:19 | 11.06.2010прегледи 2011 коментарикоментари 0


От ЧЕ3 не са удовлетворени от определените ценови равнища, както и от "неравнопоставеното разпределение на тежестта от повишаване на цените между всички участници във веригата производство-пренос-разпределение". Това се посочва в становище на електроразпределителното дружество по повод новите цени на тока от 1 юли 2010 г. Подготвеният проект за решение на ДКЕВР определя тежестта от увеличението да се поеме само от дружествата в края на тази верига - крайните доставчици за потребителите, смятат от ЧЕЗ. Дружеството прогнозира недостатъчно ниво на инвестиции за повишаване на качеството на мрежата и сериозни затруднения по преференциалното присъединяване на ВЕИ към мрежата. При определените от ДКЕВР цени се засягат и интересите на  инвеститорите, които очакват изкупуване на изградените от тях съоръжения, се посочва още в становището.

Е.ОН също заявява, че проекторешение е напълно неприемливо за компанията. Както и през последните две години, регулаторната комисия не взема предвид инфлацията и желанието на Е.ОН България да модернизира електроразпределителната мрежа.
След приватизацията на електроразпределителните дружества е налице тенденция за намаляване на дела на Е.ОН България в крайните цени за потребителите. Делът на Е.ОН България намалява от 19.3% през 2009 г. до 18.7% през 2010 година. Това е доста под нивото в други европейски страни и показва още веднъж, че целият регулаторен процес в България не е в съответствие с европейските директиви, както беше отбелязано в доклад на ЕС за България.
Е.ОН България винаги е настоявала за извършването на одит от страна на независим, високо признат международен одитор, който да сравни степента на ефективност на компанията с тази на всички останали компании в енергийния сектор. Това би показало как електроразпределителните дружества и крайните снабдители, каквито са компаниите от групата на Е.ОН България, работят в условия на висока ефективност, за да запазят цените на техните услуги възможно най-ниски.
Настоящото проекторешение отново показва, че електроразпределителните дружества и крайните снабдители трябва да компенсират увеличението на цените, причинено от държавните дружества за пренос и производство на електроенергия, за да ограничат повишаването на крайните цени за потребителите. По този начин продължава неравнопоставеното третиране на участниците на енергийния пазар през последните години. Според проекторешението на ДКЕВР, публикувано на страницата на регулатора, повишението на цената на тока за потребителите на ЧЕЗ е 5,32 процента, за Е.ОН - 4,98 процента и за ЕВН - 5,45 процента. Предложението не е окончателно, защото не е завършил регулаторният одит на трите дружества. Преди ден председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че повишението на цените на тока няма да е с повече от два процента и за трите електроразпределителни дружества, като резерви ще се търсят по линия на намалените технологични загуби и съответно повишените приходи на дружествата. 

Средната цена на топлинната енергия се предвижда да бъде около 81-82 лв. за мегаватчас без ДДС, което е по-висока цена от цената на нощната електроенергия, а това изкривява драстично енергийната политика на страната. Това каза по време на  обществено обсъждане на новите цени на електроенергията в ДКЕВР Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че тази година ще бъдат утвърдени крайни тарифи на електроразпределителните дружества. Трябва да има единен подход към разпределението на цените по тарифи, заяви Семерджиев и увери, че няма да се  допусне надвишаване на цената на парното над цената на нощната електроенергия.
Възниква въпросът за прозрачността на ценообразуването при производителя на електроенергия и за това какво се калкулира в цените на тока, каза Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива. Предпазвайки потребителите от по-високо увеличение  на цените на тока дали не ги излагаме на риск от влошаване на качеството на електроснабдяване, запита още той. Председателят на ДКЕВР увери, че в никакъв случай качеството на доставките на електроенергия няма да бъде влошено или намалено след 1 юли 2010 г. В електроразпределителните дружества извършваме текущ контрол и аналзи от втория регулаторен период. Ще им осигурим приходи, така че те да повишават качеството, каза Семерджиев. Той заяви, че резултатите от проверката към момента показват, че реалните приходи на ЕРП-тата превишават прогнозните приходи. В цената на тока от години се калкулират технически загуби, сред които несъбрани плащания и други разходи, които са ангажимент на електроразпределителните дружества и не би трябвало да се плащат от потребителите, заяви Павел Кърлев от Федерацията на потребителите. 
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127