EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всички ГКПП с Гърция отворени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всички ГКПП с Гърция отворени

mail09:20 | 22.02.2016прегледи 816 коментарикоментари 0


При облекчен режим преминават тежкотоварните камиони на пункта "Кулата-Промахон". Струпалите се през последните пет денонощия тирове от двете страни на границата бяха над 6000. Рано сутринта на "Кулата" опашката от чакащи камиони  е около шест километра.

На пункта "Илинден-Ексохи" няма опашки от чакащи коли.

Вчера протестиращите превозвачи решиха да прекратят контраблокадата, след като бяха призовани за това  от транспортния министър Ивайло Московски.

На "Кулата" стачният комитет остава в готовност, ако гръцките фермери отново решат да блокират границата на тяхна територия. По неофициална информация това е възможно да стане още днес.

Засега не е обсъждан вариант за възстановяване на блокадата на границата с Гърция от българска страна, засега такава не се предвижда, но с началото на активния сезон в Гърция може да се прибегне до протестни действия. Това обясни в предаването "Преди всички" Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той оцени щетите от блокадата като огромни не само за превозвачите, но и за цялата икономика.

Ще изчакаме гръцките фермери да се налудуват, заяви Арабаджиев.

Според него сред превозвачите има нагласа за водене на дела в гръцки съдилища и това е един от вариантите. Обсъжда се и подаването на искови молби към български съдилища, защото има подобна практика в ЕС, поясни още Арабаджиев. Искове ще се подават както от името на браншовата организация, така от името на отделните превозвачи.

Превозвачите не се надяват на компенсации от ЕС, подчерта Йордан Арабаджиев.

Щетите по досегашните изчисления на организацията са надхвърлили 10 милиона евро. Арабаджиев призова превозвачите да подават данните си за претърпените щети, за да бъдат обобщени и да се използват за водене на дела.

/БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg