EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Всеки плаща по 2 лв. за зелена енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всеки плаща по 2 лв. за зелена енергия

mail14:09 | 16.12.2009прегледи 2241 коментарикоментари 0


Присъединените досега пет мегавата мощности от фотоволтаици натоварва сметките за ток на едно семейство с не повече от стотна от стотинката въпреки това всеки плаща такса "зелена енергия" в рамките на почти 2 лв. месечно. Това са средства, калкулирани не на база реално съществуващи мощности, а въз основа на проекти, казаха представители на Българската фотоволтаична асоциация.
Те протестират срещу правителственото намерение да бъде въведен временен  ограничителен режим за развитието на енергийни проекти от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Това ще доведе до големи загуби за българската икономика и до отлив на чуждестранни инвестиции, казва председателят на асоциацията Никола Газдов.
Много български компании ще фалират, а чуждестранните инвеститори ще се отдръпнат, ако няма яснота за законовата рамка на този вид проекти. Нито една банка няма да отпусне финансиране. Той не отрече, че има и много "кухи" заявки за изграждане на фотоволтаични паркове, но ако не бъдат осъществени и реалните обекти, които са под 10 на сто от всички подадени заявки, то за българската икономика ще бъдат загубени инвестиции в размер на над 1 млрд. евро.
Липсата на ясна законова рамки, в съчетание с липсата на предвидимост ще превърне страната ни в нежелана за инвестиции не само в областта на развитие на ВЕИ, но и за други сектори от икономиката, заяви Газдов. Експертите на асоциацията смятат, че при налагането на мораториум ще бъдат засегнати не само проекти в начален стадий на развитие, а всички проекти.
От асоциацията предупредиха, че ако не се случват проекти за ВЕИ, България няма да изпълни целите си за 16-процентов дял на енергията от ВЕИ в общата енергия до 2020.

Както е известно екологичното министерство обмисля предложение за временно преустановяване одобряването на проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници /вятърни генератори, фотоволтаици и водно-електрически централи/ до приемането на новата Енергийна стратегия на Република България до 2020 г. и на Националния план за действие за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). При разработването на тези два документа ще се извърши оценка на кумулативния ефект и ще се определят територии, граници и квоти за съответните енергийни обекти, като по този начин ще се осигури стратегическото планиране по отношение на производството на електроенергия от ВЕИ в национален мащаб.
След като се анализира картата на климатичния потенциал и картата на чувствителните територии в страната (защитени територии, защитени зони, миграционни коридори), при отчитане на всички разрешени проекти, очакването е да се идентифицират „червени зони” и да се дадат конкретни препоръки към бъдещото планиране на проекти за производството на електроенергия от ВЕИ в тези територии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg