EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Все повече руски туристи в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Все повече руски туристи в България

mail10:30 | 18.03.2013прегледи 527 коментарикоментари 0


Русия е сред най-важните генериращи пазари за българския туризъм. В нашата страна през 2012 г. са пребивавали близо 600 хиляди руски туристи, което е над 31% ръст спрямо предходната година. Увеличението на броя руски туристи у нас е трайна тенденция през последните години въпреки глобалната криза. Това се отбелязва в писмо на служебния икономически министър Асен Василев до туристическо изложение ИНТУРМАРКЕТ-2013 в Москва - едно от най-големите в света, в което България участва.
Над 300 хиляди руски граждани вече имат недвижим имот в България и според социологически проучвания в самата Русия всеки пети местен жител иска да си купи втори дом у нас.
Според МИЕТ над 8% от летните записвания вече са направени по данни на туроператорите. Съществена част от тези заявки са на руски граждани. Руските туристи са сред най-щедрите ни гости - те генерират много приходи от допълнителни туристически услуги,  които съпътстват основните пакети. Факт са вече и нови две чартърни линии от Русия до България - от Омск и Оренбург. Поради големия интерес към пътуванията в България се откриват два наши нови визови центъра в Руската федерация - в Омск и Мурманск. С това общият им брой в Русия става вече 18, съобщи завеждащият българската консулска служба в Москва Ангел Георгиев. Той допълни, че от тази година ще се издават и 6-месечни многократни визи за руски граждани, подаващи документи за първа виза. А руските туристи, посетили България през 2012-а, ще получават многократна виза и за 2013 г.

Тази година борсата на ИНТУРМАРКЕТ е под мотото "Заеми своето място сред  лидерите". България се представя като целогодишна дестинация с национален щанд от 318 кв. м, организиран от МИЕТ, и с културна програма. Участват осем наши неправителствени организации, туроператори и туристически агенции, които разкриват разнообразни възможности за морски и зимни ваканции и специализирани продукти за културен, голф, винен, познавателен и екотуризъм, балнео, СПА и уелнес програми. Включени са също  фолклорни изпълнения, демонстрации на СПА процедури, дегустации на вина и продукти и др. Борсата в Москва се организира с подкрепата на руското Министерство на културата, Федералната агенция по туризъм, Асоциацията на туроператорите на Русия, Руския съюз на  туристическата индустрия, Световната организация по туризъм и др. Участват повече от 1400 изложителя от над 140 страни. Техните щандове са разположени на близо 30 000 кв. м площ. Очаква се експото да бъде разгледано от около 80 000 посетители.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg