EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Връщат такса "тротоарно право" в пълен размер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Връщат такса "тротоарно право" в пълен размер

mail11:05 | 03.04.2024прегледи 645 коментарикоментари 0


Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите - София – регионална структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Българската асоциация за туризъм изразяват своето недоумение от обявеното с официално прессъобщение, че Столичната община връща такса "тротоарно право" в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Това съобщиха от Сдружението на заведенията в България. Браншовите организации напомнят, че тази такса е била върната в пълния й размер в началото на лятото през 2022 г.

Организациите не са съгласни и с твърдението, че "таксата е била намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер". "Това просто не е вярно! Факт е, че докато заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, защото такова не се ползваше.

След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени. И всичко се случваше с решения са Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. веднага след отпадането на противоепидемичните мерки", посочват от организациите и изтъкват, че близо 2 години таксите са в пълен размер.

Вярваме, че обявеното се дължи по-скоро на некомпетентност и все още непознаване на материята, а не е някаква злонамерена атака, пишат браншовите организации и настояват за обяснение от общината.

В края на март от Столичната община съобщиха, че връщат таксата "тротоарно право" в пълния ѝ размер от 1 април тази година и обясниха, че таксата е била намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер. Очакваните допълнителни приходи в хазната на Столичната община от връщането на пълния размер на таксата "тротоарно право" са около 1,2 млн. лв. годишно.

Данните от касовото изпълнение на бюджета на общината показват, че през 2020 г. и 2021 г. постъпленията от тази такса са били общо с 2,2 млн. лв. по-малко, посочиха тогава от общината. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg