EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Връзката ресурси-война

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Връзката ресурси-война

mail09:50 | 29.09.2011прегледи 629 коментарикоментари 0


Обединеният изследователски център (JRC) на Европейския съюз разработи инструмент за статистическо моделиране, който дава възможност за анализ на риска от конфликти в развиващите се страни, съобщи пресслужбата на центъра. Съчетавайки новинарски съобщения в интернет с географски сателитни данни, инструментът установява връзка между природни ресурси и риска от конфликт.
При извършените тестове, моделът успешно открива корелацията между богатите на природни ресурси територии и възникването на конфликт. Този подход би могъл да намери приложение при планирането на помощи за развитие и предотвратяване на кризи от Европейската комисия.
Новият инструмент, разработен от учените от JRC, може да има решаващ принос за управлението на ресурсите и предотвратяването на конфликти в развиващите се страни. По-доброто познаване на факторите и условията, водещи до напрежение и несигурност, ще означава по-добри решения, свързани с механизмите за помощ и предотвратяване на кризи, заяви еврокомисарят за изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гийгън-Куин. С помощта на модела могат да се правят статистически сравнения между възникването на конфликт и географски набори от данни като данните за природни ресурси (включително полезни изкопаеми), земна покривка, разпределение на населението и
икономическа дейност, степени на електрификация, терен и други. Първите резултати показват, че съществува връзка между възникването на конфликт и близостта на полезни изкопаеми и пасища и по-голяма вероятност за конфликт в райони, където вече е имало конфликти в миналото. Събраните от центъра данни показват също, че много конфликти, отразявани от медиите, са свързани с прехраната: кражби на добитък, конфликти между пастири и земеделци, плячкосване и конфликт за достъп до вода. Повече информация за модела е предоставена на адрес: www.jrc.ec.europa.eu/conflicts-atlas.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg