EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Времето на румънския плосък данък изтече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Времето на румънския плосък данък изтече

mail14:40 | 13.07.2010прегледи 1133 коментарикоментари 0


Румъния трябва да премине от 1 януари 2011 година към система за прогресивно облагане на доходите, смята министърът на финансите Себастиан Владеску, цитиран от агенция Медиафакс.
Времето на плоския данък в новата икономическа ситуация изтече, заяви Владеску, след като Румъния от шест години облага доходите с плосък данък от 16 процента. Плосък данък от 16 на сто няма да може повече да подкрепя бюджета, така че да продължава да се финансира образователният сектор, здравеопазването и пенсиите, отбелязва финансовият министър.
За да се насърчи потребление, министърът е на мнение, че от началото на идната година трябва да бъде намален данък добавена стойност. ДДС в Румъния бе повишен от 1 юли от 19 на 24 процента.
Министърът не се поколеба да заяви, че по негово мнение вдигането на ДДС от 1 юли е било икономическа грешка. По негово мнение вместо това е трябвало да бъдат обложени всички пенсии - позиция, която споделя и държавният глава Траян Бъсеску.
Откакто стана финансов министър Владеску настоява за облагане на всички пенсии и за данъци върху недвижимата собственост върху "реалната им стойност". Не може къща продадена за два милиона евро, да бъде регистрирана с данъчна стойност от 200 000 евро. Данъчната система е "цинична, не хуманна, а гражданите са данъкоплатци" и трябва да бъдат облагани всички доходи. Има и следваща стъпка, която досега не е направена в Румъния - данъците, плащани от гражданите, не са на министъра или на политика, а трябва да бъдат използвани в полза на данъкоплатеца, заявява Владеску.
"За да функционира Румъния, ще е нужно да обложим всички видове доходи. Всички се оплакват от недофинансирането на здравеопазването, например, но всички бягат от осигуровки", заявява финансовият министър на Румъния.
Що се отнася до облагане на печалбата на компаниите, Владеску е на мнение, че равнище от 15 на сто на данък печалба е поносимо.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg