EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Временните договори двойно по- неизгодни в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Временните договори двойно по- неизгодни в Германия

mail15:00 | 07.02.2011прегледи 455 коментарикоментари 0


Работещите на временни договори в Германия получават два пъти по-ниски заплати от постоянните служители, като една осма от тях са принудени да прибягват до социални помощи. Това показва проучване на Федерацията на германските синдикати (DGB), цитирано от Франс прес.
Проучването е публикувано в момент, когато консервативно-либералният съюз на канцлерката Ангела Меркел се опитва да намери компромис със социалдемократическата опозиция за реформата на социалните помощи, която предстои да бъде внесена в горната камара на парламента (Бундесрат), където правителството няма мнозинство.
Социалдемократическата опозиция настоява да бъде въведена национална минимална заплата или поне задължението предприятията да плащат еднакви заплати за една и съща работа на временно наетите и на постоянните служители.
Според проучването на синдикалната федерация средната брутна заплата на постоянните служители през 2009 година е била 2805 евро, а за непостоянните - 1456 евро, което е с 48,1 на сто по-малко.
Около 10,5 на сто от временно наетите печелят брутно по-малко от 1000 евро на месец, а 19,1 на сто получават над 2000 евро месечно.
През септември синдикатът И Ге Метал успя да издейства равно заплащане на временните и постоянните работници в металургията.
В края на декември федералният трудов трибунал постанови, че около 280 000 временно заети служители в сектора на услугите имат право да изискват същото заплащане като на колегите им на постоянни договори в предприятието, където работят.
По официални данни на Федерацията на агенциите за временна заетост в Германия е имало 826 000 временно наети през юли, което е исторически рекорд в страната.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg