EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Време е Eврозоната да плати за икономическата криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Време е Eврозоната да плати за икономическата криза

mail14:45 | 07.01.2010прегледи 1177 коментарикоментари 0


В известна степен Eврозоната успя да се преодолее най-лошото от рецесията през 2009 г., но в същото време ще изпусне и най-доброто от възстановяването през 2010 г., пише днес The Wall Street Journal.
Благодарение на добрите резултати в промишления сектор през третото и четвъртото тримесечие на 2009 г. европейската зона с единна валута ще отбележи икономически спад -  по- малък от 4 % за изминалата година. Този резултат е показателен и за силата на държаните разходи. В момента, в който финансовата подкрепа е оттеглена, регионът ще плати и цената за провала си при преодоляването на структурните слабости.
Първата заплаха за ръста на БВП е приключването на автостимулиращите програми, предимно захранени от промишленото възстановяване във Франция и Германия в края на годината. Предполага се, че тези програми ще изведат напред потреблението през тази година.
Второ, европейските компании не направиха толкова голям прогрес в съкращаването на разходите по време на рецесията, какъвто успяха да постигнат американските, което означава, че ще влязат в процеса на възстановяване с по- ниска продуктивност и  рентабилност.
Въпреки спада от 4.5% на БВП в края на третото тримесечие, равнището на заетостта спадна с 1.8%, като той бе сравнително ограничен, отчасти заради правителствените мерки за запазване на работни места. Преструктурирането и индустриалната консолидация по всяка вероятност ще бъдат отложени.
Société Générale предрича почти нулев ръст на заплатите в еврозоната през 2010 г., докато потребителските разходи ще се увеличат с 0.2%, в сравнение с 2. 5% в САЩ.
Третата линия, която ще е от особено значение през 2010 г., ще е стабилизирането на еврото спрямо долара и лирата. Това няма да бъде особен проблем за конкурентните икономики като Германия, но ще добави допълнителни неприятности за някои от по - слабите икономики като Ирландия, Гърция и Испания, които стават все по- малко конкурентоспособни във времена, когато е особено необходимо да бъде постигнат ръст на експорта, за да активират и вътрешната икономика.
Подобни икономически условия между членовете в еврозоната ще направят и по- трудно налагането на определена политика от Европейската централна банка в региона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg