EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вредното завръщане на Путин в Кремъл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вредното завръщане на Путин в Кремъл

mail17:20 | 27.09.2011прегледи 418 коментарикоментари 0


Почти сигурното завръщане на сегашния руски премиер Владимир Путин в Кремъл през 2012 година може да стане спирачка за дългосрочния икономически растеж на Русия, но засега няма да доведе до промяна на рейтинга на страната, заяви международната рейтингова агенция Standard and Poor's, цитирана от AFP. "В момента не виждаме никаква значителна икономическа или финансова промяна, доколкото руският държавен капитализъм и тесните връзки между политиката и бизнеса най-вероятно няма да се променят", посочва агенцията. При все това обаче според Standard and Poor's промяната на ролите и личностите може да усложни задачата на Русия при
справянето й с предизвикателства като укрепване на дългосрочния растеж чрез подобряване на деловия климат, конкуренцията и производствените инфраструктури. В събота президентът Дмитрий Медведев и руският премиер обявиха, че Путин ще се кандидатира за президент на изборите през март 2012 година. При такъв сценарий Медведев на свой ред ще стане премиер.
Според медиите и мнозина наблюдатели това означава в действителност завръщане на Путин на власт до 2024 година за два последователни шестгодишни мандата, след осемте години в Кремъл от 2000 до 2008 година. Standard and Poor's е особено обезпокоена от излизането от правителството на министъра на финансите Алексей Кудрин, принуден вчера от президента да подаде оставка, след като публично заяви, че отказва да участва в правителство на Медведев, определяйки го като прекалено разточително. Агенцията изтъква, че усилията за укрепване на държавните финанси след значителните разходи през неотдавнашната икономическа криза могат да се усложнят след оставката на Кудрин. Алексей Кудрин беше в продължение на 11 години олицетворението на контрола върху бюджетните разходи в Русия и един от малцината управници, в състояние да успокоят чуждестранните инвеститори. Standard and Poor's задържа оценката си ВВВ (лат. букви) на Русия при "стабилна" перспектива. Другата международна рейтингова агенция, Fitch, прогнозира растеж на руската икономика от 4,2 на сто тази година, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на ръководителя на аналитичния отдел на агенцията за Европа, Близкия изток и Африка Едуард Паркър. Според него слабото място на руската икономика е цената на петрола. "Тъй като високите цени на петрола в момента служат за спасителна възглавница, тази година се очаква растеж на руската икономика с около 4,2 процента. Допълнителен плюс ще бъде по-богатата реколта тази година и високото потребление", отбеляза експертът в интервю за телевизия Русия 24. По думите му обаче през 2012-2013 година растежът на руската икономика ще бъде 3,5 процента в резултат на отслабването на световната икономика. Паркър призова да не се изключва сценарий, включват срив на цената на петрола. "Не очакваме радикално понижение на цените на петрола както през 2008 година, дори светът за бъде залят от втора вълна на кризата. Отчитайки нестабилната ситуация обаче не изключваме напълно вероятността от силно понижение", допълни той. Петролният сектор представлява около 11 процента от БВП в Русия и не е трудно да си представим какво би станало в резултат на срив на цените на петрола, предупреди експертът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg