EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Враца: Кмет & инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Враца: Кмет & инвеститори

mail06:55 | 14.02.2019прегледи 6487 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

Как Враца успя да изпревари София и всички останали региони по ръст на БВП? Този въпрос занимава икономистите напоследък, още повече предвид клишето за бедния Северозапад. Дежурното обяснение е, че статистиката се изкривява заради АЕЦ „Козлодуй“, който попада в областта. Но изглежда, че този път това не е единствената причина.

zoom_sss

Според различни класации и наблюдения на специализирани издания малките и средни предприятия във Враца се справят не по-зле от голямата централа в Козлодуй. Някои от тях отчитат 100% ръст на приходите, расте и броя на работещите дружества (+16% спрямо 10-годишен период).

Но Враца привлича погледите и заради все по-честите новини за нови предприятия или инвестиционни намерения. А повечето от тях са с „чужд паспорт“. Графиката на НСИ показва общата картина в страната.

zoom_sss

Кога ще дойдат инвеститорите във Враца? Този въпрос задава кметът Калин Каменов в личния си блог в края на 2017 г.

Калин Каменов, кмет на Враца:

„Привличането на инвеститори във Враца е най-голямото предизвикателство в работата ми като кмет. Дори по-предизвикателно от завършването на Водния цикъл. Преди две години всеки потенциален работодател се отказваше още на входа на града заради трагичното състояние на основната пътна артерия. След реконструкцията на бул. “Васил Кънчов” бизнесмените поне започнаха да влизат спокойно във Враца“.

Следващото препятствие е състоянието на инфраструктурата в промишлените зони. Не само врачанският бизнес, но и външните инвеститори не са възхитени от идеята да закупят земя в район, където може да се влезе само с тежка техника.

Последната преграда, която кметът трябва да преодолее, за да дойдат външни фирми в града, е да осигури квалифицирана работна ръка.

Калин Каменов, октомври 2017:

В бюрото по труда има регистрирани около 2000 души, но по-голямата част от тях нямат нужните знания и умения, за да бъдат ефективни работници в едно модерно производство. Във всички разговори с компании, които имат интерес да правят бизнес тук обяснявам, че е задължително да предложат по-добри финансови условия от конкурентите си в Мездра, Ботевград и Монтана. Много квалифицирани врачани работят там и биха се върнали да работят във Враца само при добри условия.

Година по-късно кметът вече може да се похвали с над 50 млн. лв. инвестиции от чужди компании:

zoom_sss

И не спира дотук:

  • Напредват преговорите и за изграждане на нова Икономическа зона във Враца.
  • Нови пътища, улици, паркинги и околоблокови пространства на стойност близо 17 милиона лева са реконструирани през последните 12 месеца.
  • Двата етапа на Воден цикъл в рамките на града са завършени. Пречиствателната станция е в експлоатация.
  • Над 6,5 милиона са инвестирани в образователната инфраструктура.
  • Санирани са още 16 жилищни кооперации и две обществени сгради.

Формулата добра инфраструктура плюс качествена работна ръка очевидно работи за привличането на инвеститори и тя е приложима за всяка една българска област.         

Как се справя Видин? Видин има мост към Румъния, набиращ размах круизен туризъм, две структуроопределящи държавни компании – „Ел Би Булгарикум” ЕАД, която откри там своя втора производствена база, и "Национална компания индустриални зони"/НКИЗ/ ЕАД - дружество към Министерството на икономиката, което развива и управлява индустриални, икономически и свободни зони.

И потенциал, който все още не е развит - да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен на приблизително равно разстояние от София, Белград и Букурещ. Перспективи има и в развитието на туризма и земеделието. Това са думи на кмета на Видин инж. Огнян Ценков.

Някои от по-значимите чужди компании във Видин:

 zoom_sss

„Бедният“ Северозапад скоро трябва да се отърве от клишето, защото безработицата там е най-ниската от десет години насам, а средната работна заплата във Враца е около 1089 лв. месечно, а във Видин - 763 лв., като заплатите там отбелязват най-високият ръст за страната в рамките на година с цели 13%. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048