EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВПК с добри перспективи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВПК с добри перспективи

mail13:03 | 18.07.2023прегледи 618 коментарикоментари 0


Потенциалът на военно-промишления комплекс на страната е голям и той има изключително значение не само в икономически аспект, но и от гледна точка на националната ни сигурност, за сигурността в региона и в Европа, каза икономическият министър Богданов.

Той изрази очакване да продължи тенденцията на ръст на износа на изделията от отбранителната ни индустрия и тази година и напомни, че миналата година е отчетен над 200 процента ръст на този износ.

Ние целим да отворим всички възможни канали за продажби извън България за отбранителната ни индустрия, дали ще се работи с краен получател, или с посредник, е преценка на бизнеса, каза още икономическият министър по отношение на включването на българския бранш към европейски поръчки за боеприпаси калибър 155 милиметра.

Министърът напомни, че и сега на европейско равнище се обявяват редовни търгове, на които бизнесът може участва самостоятелно или в колаборация с други фирми.

Същевременно Богданов посочи, че не са спирали анализите за това как тази индустрия ще се развие след войната в Украйна и къде би могла тя най-добре да се позиционира, за да се гарантира продължаване на високото търсене, приток на свежи инвестиции, а оттам и модернизацията, както и повишаването на конкурентоспособността на сектора.

Икономическият министър съобщи, че към момента финансовото състояние на "Кинтекс" е стабилно след продължителния период, в който дружество не е работило добре и не е имало нови поръчки. 

Като много добро определи министърът и финансовото състояние на "ВМЗ-Сопот" и поясни, че няма да бъдат взети 100 процента от печалбата на предприятието за 2022 година, за да не се отрази на инвестиционната програма на дружеството.

Продажбите на ВМЗ през първата половина на годината бележат ръст от 78 на сто спрямо същия период на 2022 г., отчита се и сериозен ръст на печалбата на дружеството. ВМЗ планира разрастване на производствените си мощности, както и осигуряване на допълнителни системи за сигурност, и назначаване на допълнителен персонал, каза икономическият министър.

Той каза още, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет е заседавал последно на 19 май, а след смяната на правителството и актуализирането на структурата на органа се очаква следващото заседание през тази седмица.

Междуведомствената комисия, която се занимава с разрешаването на експорта на изделия от отбранителната индустрия към икономическото министерство, е провеждала всеки месец заседание, последното е било през юни, а предстоящото ще се състои до края на юли. В този смисъл няма забавяне в работата на комисията и ако се наложи, може заседанията да се правят по-често, отбеляза министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg