EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Войната с Газпром започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Войната с Газпром започна

mail12:15 | 10.09.2012прегледи 915 коментарикоментари 0


Руският монополист Газпром няма да намали доставките във връзка с антимонополното разследване, което започна срещу него ЕС, съобщи представител на Кремъл, цитиран от Ройтерс.
Както е известно започналото през миналата седмица задълбочено разследване на ЕК за договорите на руското дружество и евентуалната му злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Според комисията, Газпром "може би злоупотребява с господстващо положение" на пазара в Централна и Източна Европа. Проверката цели да установи дали компанията нарушава правилата за свободната конкуренция в ЕС чрез ограничаване на потока от газ за страните в ЕС, дали възпрепятства дейността на конкуренти и дали налага нелоялни цени, като обвързва стойността на петрола с цената на природния газ. Комисията може да налага глоби до 10% от годишния оборот на дружества, за които установи, че са нарушили правилата за свободната конкуренция.

От своя страна, днес в интервю за Нова телевизия отиващият си американски посланик Джеймс Уорлик у нас коментира по повод енергийните договори: "Едно от моите послания по времето на престоя ми тук е да има прозрачност в тази насока. Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. И затова трябва да има пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество, това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ", подчерта той и допълни. „Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, които са подписани по отношение на природния газ. Не знам как вървят нещата по отношение на настоящите преговори, но все още поддържам тезата си и смятам, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично". Дипломатът отбеляза също така, че природният газ в България струва четири пъти повече от САЩ. В САЩ за 1000 кубически метра природен газ се плаща 100 долара, а в България - около 500 долара.
"Много десетилетия наред Газпром е доказал надеждността си като доставчик на природен газ и в действителност е гарант за енергийната сигурност в Европа", заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, пред журналисти във Владивосток, където Русия бе домакин на среща на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).
В случай че установим двустранни споразумения в нарушение на европейското право, можем да поискаме промяна на сключените договори, коментира Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря енергетиката Гюнтер Йотингер. Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по защита на конкуренцията Хоакин Алмуня добави, че в случая с България проверката засяга Българския енергиен холдинг, допълва БТА. Той отбеляза, че разследването обхваща всички посочени държави едновременно, а не става въпрос за няколко отделни разследвания по една тема.
При проверките искахме да видим договорите между Газпром и доставчиците в посочените държави, тъй като там компанията има господстващо положение, допълва Коломбани. "Рано е да се предвиди изходът от проверката, стартиралото разследване не означава непременно наличие на виновно поведение. Ще уважим правото на  защита и презумпцията за невинност." В отговор на въпрос Коломбани уточни, че ако е необходимо, може да бъдат наложени санкции. Попитан за поведението на руската компания, той отбеляза, че Газпром сътрудничи и не прави опити да саботира разследването.
Нямаме информация руската страна да планира да затрудни доставките на газ идната зима, много по-подготвени сме от кризата през 2009 година с въвеждането на изискването държавите в ЕС да разполагат със запаси от газ за 30 дни, заяви Холцнер.  По думи й, каквито и проблеми да настъпят, за месец потреблението не следва да бъде затруднено. Тя изрази очакване, че Европейският парламент да одобри предложението ЕК да получи правото да се произнася по бъдещи енергийни договори в ЕС, още преди тяхното подписване. В случай че ЕП подкрепи предложението, то следва да бъде утвърдено и от Съвета на ЕС, добави тя.
 


Тагове: Газпром, война
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048