EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водороден тръбопровод за 1 млрд. евро планира DESFA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водороден тръбопровод за 1 млрд. евро планира DESFA

mail18:07 | 18.07.2023прегледи 780 коментарикоментари 0


Операторът на гръцката газопреносна система ДЕСФА (DESFA) иска да изгради водороден тръбопровод на стойност 1 милиард евро, който да свърже Гърция с България като част от бъдещ европейски югоизточен коридор, пише гръцкото издание "Катимерини".

Схемата, предложена съвместно с България, е преминала първоначална техническа оценка от Европейската комисия, което я прави допустима за включване в европейския списък с проекти от общ интерес, заяви DESFA в презентация.

Това поставя "Гърция, Испания и Италия на едно и също ниво по отношение на потенциала за бъдещата роля, която тези средиземноморски държави ще играят в осигуряването на инфраструктура за водород", заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали.

DESFA посочи, че 540-километровият тръбопровод ще бъде част от европейски коридор, който ще свърже региони с висок потенциал за производство на водород с Централна Европа и Южна Германия, където до 2030 г. се очаква значително търсене, пише още "Катимерини", позовавайки се на Ройтерс.

След войната в Украйна и намаляването на руските газови доставки в Европа ролята на Гърция като транзитен маршрут за газ към България и други централноевропейски държави се засили, се посочва в публикацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg