EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водата – спасителят в жегата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водата – спасителят в жегата

mail17:30 | 24.06.2011прегледи 864 коментарикоментари 0


Български национален воден съвет започна открита дискусия на тема „Говорим за вода”. “Дебели сме, защото не пием достатъчно вода” твърди проф. Донка Байкова. Количеството на водата в организма на всеки човек е индивидуално и дори при уседнал начин на живот, възрастните губят средно по 2,5 л. течности от организма си всеки ден – 1,5 л. с урината и 500 мл. с потта. За да се възстановят тези загуби, специалистът по здравословно хранене препоръчва да се приемат поне по 30 мл. вода на кг. телесно тегло (за хора с нормално телосложение) и допълнително по 1 чаша вода на всеки 10 кг. излишно тегло (за тези с наднормено тегло). В жегите – поне по още една чаша над дневния прием. Проф. Байкова препоръча за отслабване да се пият нискоминерализираните води и да се избягват тези с високо съдържание на натрий, за да не се увеличава дозата сол в тялото. Другите напитки не заместват водата – особено бирата, кафето и натуралните сокове – тях винаги трябва да „разреждаме” с допълнителна вода. Често пъти се бъркат чувството на глад и жажда. Пийте по една чаша вода преди ядене – препоръчва проф. Байкова - и ако още сте гладни, тогава яжте. Препоръчителната норма е поне 1 чаша вода 30 минути преди хранене, една чаша по време и една след хранене, за да се ускорят метаболитните процеси.
Водата ни прави красиви
Дехидратацията е основен фактор за стареенето на кожата, а нейните белези са – сухота, липса на еластичност, наличие на дребни бръчки около очите, смята дерматологът д-р Катя Паскова. Тя подчерта, че е много важно кожата да се хидратира не само външно със специфични продукти, но и вътрешно, чрез пиене на много вода. Пиенето на чаша гореща вода сутрин отваря порите и изчиства токсините, изпотяването също е полезно. На почитателите на сауната д-р Паскова препоръча прием на минимум 1 литър топла вода, час преди посещение и същото количество вода един час след края на процедурата. Основна грешка, която се прави е поемането на студени течности след сауна и в жегите – водата трябва да е на стайна температура и да се пие на малки глътки. Контрастните душове са препоръчителни за хора с алергии и метаболитни заболявания, както и за пушачи. Целулитът също може да бъде намален с повишен прием на вода, подходяща диета и двигателен режим.
Водата е фобия
Водата е една от най-често срещаните фобии у хората, но и най-разпространеното средство за терапия, смята психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева. Хладните вани или душове, шумът на поточе или река, плисъкът на вълните успокояват съзнанието. Често, ако страдаме от безсъние, можем да си представяме спокойно езеро или лунно море, за да заспим. Препоръката на психолога е в случай на повишено психическо напрежение да се налее вода в добре познат или любим съд и да се прекара известно време с него, за да се зареди водата с добри емоции. Сред фразите, които водата „обича” са: „Чувствам се добре”, „Зареден съм с енергия” и „Харесвам се такъв, какъвто съм”.
По време на тренировка, за да се избегнат мускулните спазми, резките промени в кръвното налягане и кръвната захар е нужен воден баланс, смята фитнес инструкторът Маргарита Михайлова. Водата се пие по време на спортуване, със стайна температура и на малки глътки. Веднага след приключване на натоварването, водата е противопоказна, както и студената бира, чай или газирани напитки. Натоварват се бъбреците и сърцето, а от студените течности се образуват мазнини, особено в областта на корема. Трябва да се изчака поне половин час след тренировка, и да се избягват кафето, възбуждащите чайове и алкохола, защото предизвикват допълнителна дехидратация. Тях можем да пием след час-два. За спортистите са подходящи води богати на магнезий, а тези, които искат да свалят излишните килограми, е добре да се изпива по една допълнителна чаша вода.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053