EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водата – новият петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водата – новият петрол

mail07:45 | 22.03.2014прегледи 1466 коментарикоментари 0


По традиция, от 1993 г. насам на 22 март се отбелязва Световния ден на водата. Целта е да се насочи вниманието на хората защо устойчивото управление на водните ресурси е от жизнено значение. Макар да е известно, че водата е ограничен ресурс, тя се пилее чрез лоши земеделски практики, замърсяване, течове от водоснабдителната инфраструктура, неефективни промишлени процеси.

Тази година е особено важна, защото до 15 април страната ни трябва да представи позиция по проекта на ООН за устойчиво развитие на водите през периода 2015-2030 г. По този повод Икономическия институт на БАН организира дискусия с участието на експерти. Генералната асамблея на ООН ще одобри Дневния ред за устойчиво развитие за периода 2015-2030 г. през септември 2015 г.

Водата е ключът към обезпечаването на прехраната за 7 млрд. души. Липсата на вода може да бъде основна причина за глад и недохранване особено в области, където хората зависят от местното земеделие за прехрана и доходи. От друга страна, наводненията и сушите могат да причинят хранителни извънредни ситуации. В същото време все още 768 млн. души в света нямат достъп до качествена питейна вода.

Любопитни факти за водата:

Годишно се добиват 4000 km3 вода, които се разпределят по следния начин:

Добивът на вода се увеличава с 10% на всеки 10 години.

С всеки инвестиран долар в мерки за защита на водосборите се спестяват $200 от замяната на класическите системи за пречистване.

Всеки долар инвестиран в във ВиК инфраструктура прибавя $9 към националната икономика.

Наводнения, засушавания и бури представляват 90% от 1000-те най-катастрофалните събития от 1990 г. досега.

Оценките на разходите и ползите от системите за ранно предупреждение за бури, наводнения и засушавания, въведени в Азия, показват, че на всеки инвестиран долар възвращаемостта е $559 .

Всеки от нас приема дневно между 2 и 4 литра вода.

За производство на 1 килограм говеждо месо са необходими 15 000 литра вода, докато за създаването на 1 килограм пшеница се използват едва 1500 литра.

Населението на света се увеличава с около 80 милиона души всяка година, а необходимостта от прясна вода с 64 милиарда кубични метра годишно.

Какво предстои?

По искане на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и през 2014 г. продължава обсъждането на проекта за целите на устойчиво развитие на водата в света след 2015 г. „A Post-2015 Global Goal of Water", изготвен от Работна група към ООН (UN-Water). България е една от 30-те страни в рамките на „Глобално партньорство по водите" (GWP). Основните цели за постигане на устойчиво водоснабдяване и канализация в проекта на UN-Water са:

• реализиране на всеобщ достъп до качествена питейна вода и подходяща канализация

• подобряване на устойчивото използване и развитие на водните ресурси във всички страни (с х%)

• всички страни увеличават равнопоставеността, контрола и отчетността при управление на водите

• намаляване на непречистените отпадъчни води с х%, на замърсяването с биогенни вещества с y% и увеличаване на оборотните води с z%;

• намаляване на смъртността с х% и на икономическите загуби с y% в резултат на природни бедствия и човешки грешки.
 Още данни
В момента повече от 1,3 милиарда души нямат електричество; 900 милиона нямат добри източници на питейна вода и около 2,4 милиарда нямат достъп до добра канализация.  Според оценки на ООН, през 2050 г., още 2 милиарда души ще се нуждаят от достъп до вода и енергия. Ксавиер Торрас, директор на фондация We Are Water, подчерта, че „тази тревожна цифра предсказва възможни бъдещи проблеми, които ние трябва да посрещнем и решим чрез сътрудничество и общи усилия: Държави, компании и, преди всичко, хората”.
Проблемът не се ограничава само до консумация от човека: 8% от прясната вода в световен мащаб се използва за производство на енергия, докато 8% от произведената в света енергия се използва за изпомпване, транспорт и третиране на вода.
В тази връзка, Карлос Хименес Ренхифо, отговорник за Испания в Регионалния информационен център на ООН за Западна Европа (UNRIC), изтъкна абсолютната взаимозависимост между вода и енергия, и добави, че "Потреблението на двата ресурса, които са ограничени, продължава да расте и доближава критична точка: През 2035 г. потреблението на енергия в света ще се увеличи с 50%, а използването на вода от енергийния сектор ще нарастне с 85%. На фона на намаляващите водни запаси, не могат да се решат нито енергийните проблеми, нито въпроса с подобряване на достъпа до чиста питейна вода. Прогнозните цифри говорят за обостряне на енергийните проблеми и което е по-лошо, справянето с нарастващата необходимост от вода и енергия ще е за сметка на околната среда. Необходимо е създаването на пряк план за използване потенциала на различните сектори."

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165