EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Водата на София не е отровна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водата на София не е отровна

mail07:11 | 21.05.2018прегледи 2004 коментарикоментари 1


Заради появили се в социалните мрежи спекулативни публикации за опасна за употреба вода в София, Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/ уведоми, че показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма.
Питейната вода на територията на София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
СРЗИ уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето на хората. Здравните власти призовават гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите.
От "Софийска вода" също са категорични, че питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества. Според дружеството през последното денонощие в социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини, свързани с качеството на водата. Затова "Софийска вода" уверява, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики.
Това се е доказвало и от многобройните лабораторни изследвания, направени през последните денонощия. Всички физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания не само са в норма, но и са в по-ниски стойности от допустимите по стандарт и по Наредбата за качеството на водата.
За доказване на истината, че питейната вода в София е качествена и безопасна, си сътрудничим и със здравната инспекция, Столична община и други отговорни институции, на които сме предоставили пълна информация от нашите данни и изследвания, както и възможността сами да направят проби и анализи, се посочва в съобщението.
От дружеството изтъкнаха, че питейната вода подлежи на постоянен и денонощен мониторинг, контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, като се правят над 140 000 анализа на 8000 проби годишно. Лабораторно изследователския комплекс на "Софийска вода" следи качеството на водата по целия й път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до потребителите. Преди няколко месеца Лабораторно- изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и може да прави не само задължителните изследвания, но и допълнителни микробиологични анализи.
От дружеството допълниха, че потребителите също могат да следят качеството на водата на сайта на "Софийска вода", където се публикуват данните за параметрите на водата, предоставени за отделните райони.БТА


 
Коментари
 
Румяна - 22-05-2018 г. 12:47:38

Като е толкова чиста, защо от два дни мирише на риба. И дали да вярваме на инстанциите...кога ще ни кажат истината, нали ще настане паника..... а и смеят ли......

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093