EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вносът в САЩ достигна исторически минимум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вносът в САЩ достигна исторически минимум

mail10:00 | 12.08.2010прегледи 613 коментарикоментари 0


Търговският дефицит на САЩ е скочил до рекордно равнище от 20 години, а вносът на потребителски стоки е достигнал исторически максимум, предаде Асошиейтед прес.
Американският износ обаче нараства трудно, което представлява пречка за световните надежди на американските производители.
Министерството на търговията съобщи, че дефицитът е скочил с 18,8 процента през юни спрямо май до 49,9 милиарда долара.
По-големият дефицит изненада икономистите, които очакваха по-малко покачване заради ниските световни цени на петрола.
Износът на САЩ се е свил с 1,3 на сто до 150,5 милиарда долара. Продажбите на американски селскостопански продукти, компютри и телекомуникационно оборудване са намалели. Вносът е нараснал с 3 процента до 200,3 милиарда долара. Вносът на потребителски стоки е скочил до рекорден максимум с увеличеното търсене на мобилни телефони, домакински уреди, телевизори и облекло.
Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ реши вчера на заседание на комитета по паричната политика да задейства отново някои мерки за стимулиране на американската икономика, предаде Франс прес.

Одобрените мерки

УФР отново въвежда в действие инструмент, използван между пролетта и есента на 2009 година - закупуване от банките на държавни дългови облигации. Така тези банки ще могат да продадат облигациите си и да получат ликвидности.

Целта

Целта е да се компенсира спирането на друг механизъм от пролетта на 2010 година купуването на ценни книжа, свързани с недвижими имоти, сред които дългови книжа на одържавени компании като Fannie Mae и Freddie Mac.

Стойността на покупките

Тази стойност ще бъде определена, за да се поддържа на стабилно равнище от малко над 2 трилиона долара общата стойност на книжата, притежавани от централната банка.

Очакваният ефект

Очакваният ефект е двоен. Директен - УФР инжектира ликвидности в банковата система. Централната банка избягва матуритетът на притежавните от нея облигации да доведе до спад на валутния курс, което би било гибелно в сегашната конюнктура.
Индиректен - УФР иска да влияе на лихвите. Много са лихвите в САЩ, обвързани с доходността на държавните облигации, сред които лихвите по жилищните кредити.

Печелившите


В краткосрочен план притежателите на въпросните книжа (държавни облигации с матуритет от две до десет години) установиха, че тяхната стойност нараства. В по-средносрочен план домакинствата, планиращи да вземат ипотечен кредит, би  трябвало да се възползват от по-благоприятни лихви както и като цяло всички кредитополучатели (компании, федерални щати), смятани за надеждни.

Губещите

Това са привържениците на по-енергични мерки в редиците на УФР. Онези, които прогнозират опасност от дефлация, най-вероятно ще продължават да настояват за по-бързо възстановяване на икономиката, ако подемът в САЩ се забави още повече.
   
Рисковете


Те са най-вече, че операторите на финансовите пазари, свикнали с кризата и с това, че УФР измисля нови мерки и залива банките с ликвидности, могат да останат разочаровани от този съвсем лек тласък за икономиката. Решението предизвика
резервирани коментари на анализаторите и инвеститорите могат по-силно да се обезпокоят за способността на американската икономика сама да набере скорост. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg