EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Внос на некачествени зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Внос на некачествени зеленчуци

mail08:00 | 02.07.2013прегледи 568 коментарикоментари 0


Министерството на земеделието и храните ще предложи създаване на мобилни групи за контрол на вноса на зеленчуци от Македония за периода юли, август и септември. Договорено със зеленчукопроизводителите е да има по един представител от тях в тези работни групи. Контролът ще бъде много сериозен и на граничните пунктове. В дългосрочен план ще се помисли за създаването на звено, което да планира маркетинговият пазар на зеленчукопроизводството.
Направихме спешна проверка на два гранични пункта с турската и гръцката граница показват следното. Двата пункта са Капитан Петко Войвода и Капитан Андреево. На Капитан Андреево бяха проверени няколко ТИР-а с продукция, като едва около 10% от минаващите през пункта зеленчуци са предназначени за България, останалите се изнасят в чужбина. Има информация за конкретни партиди, които са предназначени за нашата страна с изключително ниски ставки. През втория пункт Капитан Петко Войвода е регистриран следният процес – зеленчукова продукция се вкарва в България на изключително ниски ставки. Веднага след двете изненадващи проверки на двата пункта секна притокът на бусове и рейсове, прекарващи плодове и зеленчуци.
Според зеленчукопроизводители, в момента родното производство е изложено на риск, заради вноса от други страни. В момента няма интерес да няма внос, но преди около 5-6 дни бяхме залети с некачествена продукция. Продават боклуци, които едва ли не - вече са за боклука. Лошата продукция се прибира, транспортира се до България и това, което е в полуразпад от продукцията, се предлага на безценица, не се издават фактури, от което страда целият български народ, обясни зеленчукопроизводителят Георги Кафтанов. Обмисляме да направим дарение на детски градини и социални домове, за да не се съсипва нашата продукция. В района на Благоевград се произвежда една от най-добрата продукция – домати, праскови, дини. Себестойността на доматите не трябва да пада под 0.90 лева за килограм. Искаме да се направи ясна политика в сектор зеленчукопроизводство, ясни субсидии, с които да станем конкурентоспособни на останалите производители”, посочи Кафтанов.От страна на зеленчукопроизводителите бе изразено мнение, че те не се стремят към спекулативни цени, а към реални, които да покриват поне себестойността. Българското оранжерийно производство - домати, краставици, пипер, е с много високо качество, но изупните цени са изключително ниски - 30-40 стотинки на килограм при себестойност 90 стотинки на килограм. На пазара тази продукция стига до 3,50 - 4,50 лева за килограм. От бранша поставят като изискване към аграрното ведомство ясна политика в сектора, нормални субсидии и от регулиране на цените. Те обявиха още, че са "узрели" да се сдружават.
 

Източници: Агенция "Фокус", БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg