EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Внасяме свежо ядрено гориво от Westinghouse

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Внасяме свежо ядрено гориво от Westinghouse

mail15:00 | 27.05.2011прегледи 1278 коментарикоментари 1


Министър-председателят се срещна с президента на американския енергиен гигант Westinghouse за Европа, Средния Изток и Африка Андерс Джаксън и с вицепрезидента за Южна Европа Хосе Гутиерес, съобщи пресслужбата на кабинета. На срещата са присъствали икономическият министър Трайчо Трайков и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Отбелязана е добрата съвместна работа по време на модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Обсъдена е възможността за диверсифициране на доставките на свежо ядрено гориво за българските реактори с доставки от Westinghouse. Американската компанията има изключителен опит в извеждането от експлоатация на реактори с водно-водна система за охлаждане (каквито са и реакторите в АЕЦ "Козлодуй"). Коментирана е и възможността проектът "Белене" да се подобри с най-новите технологии в частта управление на безопасността, контрол и информация.
“Днес сутринта имах разговори с Westinghouse , които доставят гориво за Украйна – за някои от техните реактори. Следобед с тях ще подпишем споразумение, подобно на това с Areva*. От следващите години – не само съхранението, а и доставките на ядрено гориво ще бъдат диверсифицирани“, каза Борисов по време на парламентарния контрол днес.
Както е известно АЕЦ “Козлодуй“ има сключен с руската ТВЕЛ договор за доставка на свежо ядрено гориво до 2020 г., когато изтичат и лицензите за експлоатация на двата реактора. Търси се обаче възможност за удължаване на живота им с 15-20 години. Сред кандидатите за модернизацията на блоковете е и американската фирма, като идеята е реакторите да работят не само с руско ядрено гориво.
*Преди повече от месец БЕХ подписа споразумение с френската Areva за сътрудничество в областта на новите ядрени технологии, рециклиране на отработеното ядрено гориво на АЕЦ “Козлодуй“ и съвместно производство на съоръжения за изграждане на вятърни паркове, разположени във водите на Черно море.
 


 
Коментари
 
Martin Vladimirov - 28-05-2011 г. 10:18:59

Интересното е, че Чехите прекратиха договора си с Уестигхаус заради ниско качество на горивото, но явно Бате Бойко обича да пие на една маса с Уорлик.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162