EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Влошаване на бизнес доверието в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влошаване на бизнес доверието в ЕС

mail10:40 | 10.01.2019прегледи 584 коментарикоментари 0


През декември икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбелязаха поредно и по-рязко от очакваното понижение с оглед на влошаване на нагласите в индустрията, в сектора на услугите и в строителството, като слабо подобрение беше отчетено единствено при търговията на дребно, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия. По този начин завърши една година, в която оптимизмът намаляваше всеки месец, като новите данни на ЕК са пореден знак за икономическата слабост на еврозоната.

Според последно проучване на ЕК индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през декември до 107,3 пункта от 109,5 пункта през ноември, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение до 108,2 пункта. Това представлява най-ниско ниво на индекса от януари 2017 година и негово влошаване за дванадесети пореден месец, след като точно преди година (през декември 2018-а година) беше достигнат многогодишен връх от 115,2 пункта.

Негативно влияние върху икономическите нагласи през изминалия месец оказва влошаването на бизнес доверието в индустриалния сектор, в сферата на услугите и в строителството при слабо подобрение в търговията на дребно. В същото време ЕК отчете и рязко влошаване на доверието сред потребителите в еврозоната.

Европейската комисия отчита влошаване на бизнес доверието и в петте водещи икономики с най-голям спад в Испания (понижение с 3,0 пункта), следваната от Франция (с 2,0 пункта), Германия (с 1,9%), Италия (с 1,4%) и Холандия (с 0,3 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, също отбеляза силен спад до 0,82 пункта от 1,04 пункта през ноември, достигайки най-ниско ниво от март 2017-а година.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира рязко понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор (до 1,1 пункта от 3,4 пункта), на индекса в сферата на услугите (до 12,0 от 13,4 пункта) и в строителството (до 7,2 от 8,2) при слабо подобрение на бизнес доверието в търговията на дребно (до 0,0 от -0,5 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за рязко влошаване от -3,9 пункта през ноември до -6,2 пункта през декември (най-ниско ниво от февруари 2017-а година).

Резултатите от последното проучване на ЕК потвърждават очакванията на редица анализатори, че икономическият растеж в еврозоната ще продължава да отслабва през последното тримесечие на 2018-а година, след като през предходните три месеца БВП нарасна с едва 0,2% спрямо експанзия от 0,4% през периода.

Докладът на Европейската комисия е в съответствие със слабото бизнес проучване на агенция Markit от края на миналата седмица, което отчете рязко забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през декември до пет и половина годишно дъно.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg