EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Влиянието на ВЕИ върху почвите и биоразнообразието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влиянието на ВЕИ върху почвите и биоразнообразието

mail15:04 | 13.04.2022прегледи 699 коментарикоментари 0


Тази пролет започва дългосрочен проект за изследване на въздействието върху почвите, екосистемите и биоразнообразието, свързано с изграждането на мащабни централи за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), съобщиха от Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ).

Инициативата е плод на тристранно сътрудничество между Селскостопанска академия (ССА), Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН) и АПСТЕ. Предвижда се проектът да бъде с хоризонт отвъд 2030 г. и да обхване както съществуващи електроцентрали, така и бъдещи ВЕИ мощности.

Първата част на изследването включва анализ и оценка на състоянието на почвите и биоразнообразието в рамките на вече изградени и опериращи енергийни проекти спрямо прилежащи площи в близост до зелените централи. Паралелно ще започнат и дългосрочните дейности, при които изследванията и анализите ще бъдат насочени към терени, върху които предстои да бъдат изградени нови възобновяеми мощности.

Проектът предвижда осъществяването на системно наблюдение, оценка и прогноза на измененията на качеството на почвата и биоразнообразието за съответните територии. Целта е да бъде регистрирано състоянието на почвите и екосистемите преди изграждане на обектите, а в последствие – да се проследи влиянието на възобновяемите централи след въвеждането им в експлоатация.

Резултатите и заключенията ще бъдат описвани в ежегодни доклади, които ще бъдат публично достъпни в специална онлайн платформа,


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg