EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Влиза в сила еднинно платежно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влиза в сила еднинно платежно

mail09:50 | 02.01.2013прегледи 1483 коментарикоментари 0


След въвеждането на единната данъчна сметка от 1 януари 2013 година бизнесът ще плаща данъчно-осигурителните си задължения само с едно платежно нареждане. По този начин наведнъж фирмите ще превеждат както данъчните си задължения, така и осигуровките на техните служители. След като преводът постъпи по сметката на НАП парите автоматично ще се разпределят, като първо ще се погасят най-старите задължения.
Това означава, че може да се стигне до ситуации, в които парите за осигуровки на работещите да отидат за погасяването на по-стари задължения към приходната агенция. От НАП обясняват, че това няма да създаде проблеми за наетите по трудово правоотношение, тъй като се изисква осигуровките да са декларирани, но не е задължително да са платени, за да бъдат отчетени.
С отделно платежно нареждане ще се превеждат само парите за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, тъй като това са лични вноски на работещите. Изключение от механизма на единната сметка се прави само за лица, които сами внасят здравно-осигурителните си вноски, в това число и безработните. Те ще могат да платят вноските си, подавайки едно отделно заявление до НАП. Така дори и те да имат някакви непогасени данъчни задължения това няма да наруши здравните им права.
След въвеждането на единната сметка вече няма дасе налага попълването на различни кодове в зависимост от вида плащане, а именно това беше причина за повечето от грешките, които бизнеса и гражданите допускаха при погасяването на задълженията си. Механизмът на единната сметка, обаче, увеличава срока, в рамките на който от НАП превеждат осигуровките към НОИ и НЗОК. Досега това трябваше да става в рамките на един работен ден, но от следващата година това няма да става толкова бързо, тъй ще е необходимо повече техническо време за обработване на платежните.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161