EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Властите не действат радикално против кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Властите не действат радикално против кризата

mail13:56 | 08.07.2009прегледи 505 коментарикоментари 0


Брюксел, Камелия Иванова, специално за Economynews.bg

„Аз съм песимист. Не мисля, че кризата ще свърши скоро”, заяви Преванш Бер, председател на Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент.
Нагласата сред управляващите е, че те не са склонни да приемат настоящата ситуация такава, каквато е и да вземат непопулярните мерки, които тя изисква. Така например, след като кризата избухна през август 2007, всички я оценяваха като просто една по-сериозна корекция на финансовите пазари, но се оказа много по-сериозно от това.
„Ето защо ЕС може да се окаже в ситуацията на Япония”, коментира още Бер пред журналисти в Брюксел.
Според нея това означава, че властите не са склонни да вземат директни мерки, за да се справят с токсичните активи на банките, вместо това се опитват да предпазят репутацията на въпросните банки. Но в същото време докато банките поддържат лошите си активи, те няма да са в състояние да отпускат кредити и това ще попречи на възстановяването на икономическия растеж.
„ Ако искаме да се отървем от кризата по-бързо е нужно да се вземат мерки именно в тази насока”, каза още Бер. Примерът с Япония показва точно това. Там управляващите правиха малки и частични намеси и в крайна сметка рецесията в страната се проточи повече от 10 години. „Европа не може да си позволи подобен продължителен сценарий за излизане от кризата”, заяви Бер.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008