EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Влак дерайлира в района на жп гара Калояновец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влак дерайлира в района на жп гара Калояновец

mail08:30 | 13.07.2014прегледи 1046 коментарикоментари 0


В района на жп гара Калояновец дерайлира пътнически влак, движещ се по линията София-Варна. Инцидентът се е случил на 12.07.2014 г., около 15,17 часа, съобщи пресцентърът на МТИТС.

По време на инцидента, локомотивът се обръща и се удря в третия вагон. Машинистът загива на място. По първоначална информация има 11 ранени. С първите 6 линейки, пострадалите са транспортирани към болницата в гр. Стара Загора.

Причините за инцидента се разследват. Генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев и изпълнителният директор на Холдинг БДЖ ЕАД Християн Кръстев също пътуват към гара Калояновец.

„Надявам се, че до края на деня ще бъде разчистен района на произшествието и движението по път 1 към Бургас ще бъде пуснато”, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в предаването „Събуди се” на Нова тв тази сутрин.

„Възстановяването на нормалното функциониране на път 2 ще отнеме по- дълго време и това най-вероятно ще се случи късно в понеделник”, коментира министър Папазов, който от вчера е на мястото на инцидента в района на жп гара Калояновец.

Данаил Папазов уточни, че всеки влак има автоматично управление на скоростта, което обаче водачът може да изключи поради различни причини. По информация от железопътния превозвач, машинистът е бил изключително опитен, а неговият помощник от няколко седмици е имал право да управлява влак, под надзора на машинист.

Очаква се в следващите няколко дни компетентните органи, които разследват причините, довели до дерайлирането на влака на най-новия участък от железопътната инфраструктура, да се произнесат.

 "Човешка грешка" е причината за катастрофата, станала вчера в близост до гара Калояновец, при която загина един човек, а 14 бяха ранени. Това каза в предаването "Нощен Хоризонт" изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев:

В самата гара като влиза влакът, сигнализацията е светела за отклонение, но де факто те не са намалили скоростта,намалили са я само от 100 на 98 км., а отклонението е с 40 км, в което е трябвало да влязат. Самите машинисти не са си свършили работата. Това не е автоматично устройство, което да движи влака, това не е компютър.

Шестима от пострадалите са настанени в старозагорската болница. По-сериозно е пострадал помощник машинистът - със счупени ребра и със съмнения за спукан далак. Една жена е с рана на главата. Останалите са с по-леки наранявания. По-рано от мястото на инцидента изпълнителният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев коментира пред "Хоризонт": 

Няма загинали пътници във влака от София за Варна. Единствено машинистът е починал. В момента следствените органи на МВР работят. Това е новата отсечка, която Михайлово – Калояновец – абсолютно рехабилитирана, която преди два месеца ние открихме и пътят е абсолютно в нормите.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че е уведомил главния прокурор с оглед определени детайли по разследването на катастрофата. Разследването на инцидента вече е поето от следователи към Националната следствена служба.

 


Тагове: влак, инцидент
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150