EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ВКП задържа брокер Недев по искане на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВКП задържа брокер Недев по искане на САЩ

mail07:10 | 12.03.2016прегледи 1252 коментарикоментари 0


Върховната касационна прокуратура /ВКП/ е задържала до 72 часа българския гражданин Недко Недев по молба на съдебните власти на САЩ, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
На 9 март във ВКП е постъпила молба за правна помощ от САЩ, във връзка с водено разследване за компютърни измами, за които е заподозрян Недев, който притежава и американско гражданство. Освен задържането компетентните власти са поискали в молбата за правна помощ от българските съдебни власти извършване на претърсване и изземване на известните им адреси на територията на София, за изземване на вещи, които биха били относими към воденото от тях разследване.
Недев е бил задържан на 10 март. Три адреса в София са били претърсени, от там са иззети компютърни конфигурации и документи.
На 9 февруари обвинителен акт за извършени престъпления от Недко Недев е бил внесен във Федералния районен съд за Южния район на Ню Йорк, посочват от прокуратурата. Обвиненията, описани в осем пункта, представляват борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта.
Въз основа на заведения в съда обвинителен акт съдия Франк Маас е издал заповед за арестуването на Недко Недев.
Материалите по преписката са изпратени на Софийската градска прокуратура - за продължаване на екстрадиционното производство.
По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми. Недев изкуствено е вдигал цените на акциите и е повишавал обменната активност на акциите на фирмите, посредством фиктивни търгови оферти. Тези фалшиви търгови оферти Недев е подавал публично в Комисията за ценни книжа и обмен на САЩ, смятат разследващите. В допълнение на манипулирането на борсата, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на трета фирма, като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп, според обвинението.


Тагове: САЩ, Недев, ВКП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg