EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вишеградската четворка отказа квоти + Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вишеградската четворка отказа квоти + Германия

mail07:20 | 13.09.2015прегледи 2793 коментарикоментари 0


Както е известно четирите държави от т.нар. Група от Вишеград (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) се придържат към отказа си от въвеждането на задължителни квоти за мигрантите, предложена преди дни от ЕК, предава AFP, цитирани от агенция Фокус.
„Убедени сме, че като държави ние трябва да запазим контрола над броя на тези, които сме в състояния да приемем, и след това да им предложим подкрепа“, заяви пред журналисти чешкият външен министър Лубомир Заоралек в хода на пресконференция с колегите си от Унгария, Полша и Словакия.
В опит да се справи с потока от бежанци и мигранти от балканските държави, Унгария предложи да стане домакин на среща с южните си съседки, които не са в ЕС, като Сърбия или дори Македония, предаде AFP.  „Будашеща ще се радва да бъде домакин на конференция, която да постигне сътрудничеството между западните държави и тези от Западните Балкани“, заяви унгарският външен министър след кризисната среща в Прага.
Министерството на външните работи на ФРГ ще стартира информационна кампания сред бежанците, които искат да се установят в страната, съобщава германското издание Der Spiegel. Целта на инициативата е мигрантите да не получават „неверни представи и грешни очаквания по пътя си към Германия“.
Кампанията ще бъде проведена в държавите на произход на бежанците и транзитните страни, през които те преминават. От външното министерство се опасяват „от опасно създаване на слухове“, които могат да подтикнат все повече граждани на Сирия и други държави да напуснат страните си и да се отправят към Европа, и най-вече Германия. Тази „преднамерена дезинформация“ се разпространява от контрабандистите, които искат да приберат парите на бежанците, смятат в министерството.
Подобна кампания вече тече в Афганистан, където служителите на германската дипломатическа мисия в Кабул призовават мигрантите да не се доверяват на трафикантите и да поискат убежище в първата сигурна държава, която достигнат.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165