EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Витоша - новият Слънчев бряг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Витоша - новият Слънчев бряг

mail13:15 | 21.08.2009прегледи 1034 коментарикоментари 0


Deutsche Welle
„Витоша ски” АД е компанията с регистрация на Вирджинските острови, която превръща терена около хижа Алеко над София в нова ски зона, твърдят от коалиция „За да остане природа в България“. Началото се поставя през октомври 2008 година. Тогава, по данни на природозащитници от 30 неправителствени организации, новата пързалка започва да се изгражда незаконно и “на парче”. Проектът на инвеститора предвижда почти осемкратно разширяване на площта на съществуващите ски писти край Алеко - увеличение от 19 ха на 142,5 ха.

Безогледни унищожения

Върху  територии от държавния горски фонд се планира да се появят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове. Ще се гради и микроязовир за изкуствен сняг до резервата Бистришко бранище. Добромир Добринов от „Зелени Балкани“ изброява: По протежение на писта Витошко лале и в района на каменната река в подножението на връх Малък резен, над междинната станция на лифта, са взривени общо около 400 скални образувания /морени/, с размери между 0.5 и 3.5 куб.м. Писта Витошко лале е изорана с багери. Унищожени са каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка. Унищожени са местообитания от Натура 2000 и “невъзстановими скални образувания”. В подножието на вр. Малък резен е построен нов ски път. И всичко това е в нарушения на съществуващия План за управление на природен парк Витоша.
Според Катерина Раковска от WWF планът за управление на природен парк Витоша допуска модернизация на остарелите съоръжения - 40-годишния лифт „Романски“ се нуждае от подмяна, но планът изключва строителство на нови съоръжения. А още по-малко унищожаване на природния парк. Изораването на Лалето и взривовете са причинили и ерозия – преди броени дни еколозите регистрират свличане на почвите в района на строителството.

Хроника на нарушенията

От коалиция „За да остане природа в България“ уточняват, че през пролетта на 2008 година инвеститорът е информирал Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, която е подчинена на МОСВ, за своето инвестиционно намерение. „Витоша ски“ АД е внесла задание за изработване на устройствен план на новата ски зона в Регионалната инспекция, без то обаче да е одобрено от Столичната община и  от Държавната агенция по горите.


Тагове: Витоша, морени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg